- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: Amerika zastrašuje javnost „tobožnjim nuklearnim pretnjama“ od strane Rusije

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Američki zvaničnici zastrašuju svoju i svetsku javnost „tobožnjim nuklearnim pretnjama“ od strane Rusije, napisao je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov u autorskom članku za „Nešenel interest“. On upozorava da Vašington greši ako pretpostavlja da je moguć lokalni nuklearni konflikt u Evropi.
„Američki zvaničnici nastavljaju sa eskalacijom situacije. Zastrašuju svoju i svetsku javnost ‘tobožnjim nuklearnim pretnjama’ od strane Rusije. Takva retorika izvrće smisao onoga što je reklo rusko rukovodstvo“, rekao je on.
Prema oceni ruskog ambasadora, Vašington gura stvari ka „sukobu najvećih nuklearnih država što može da ima nesagledive posledice“.
Nikakvih, međutim, promena kada je reč o uslovima primene nuklearnog oružja od strane Rusije nema, istakao je ambasador.
„Neki američki političari su u zabludi ako smatraju da se naša spremnost da štitimo svoje teritorije ne odnose na Krim ili oblasti koje mogu da uđu u sastav Rusije na osnovu slobodno izražene volje naroda“, naglasio je on.
Antonov je upozorio Vašington da greši ako pretpostavlja da je moguć lokalni nuklearni konflikt u Evropi.
„Navodno, SAD će uspeti da se sakriju s druge strane okeana, ako takav konflikt izbije u Evropi, gde su nuklearne sile Velika Britanija i Francuska. Ističem da je to veoma opasan ‘eksperiment’. Sa velikom verovatnoćom može se pretpostaviti da bilo kakva primena nuklearnog oružja može da dovede do prelaska iz lokalnog ili regionalnog konflikta u globalnu katastrofu“, upozorava šef ruske diplomatske misije u SAD.
Podsetimo, ruski predsednik Vladimir Putin je u nedavnom obraćanju upozorio one koji pokušavaju da ucenjuju Rusiju nuklearnim oružjem da „ruža vetrova može da se okrene ka njima“.

Očigledna direktna umešanost SAD u sukob u Ukrajini

Direktna umešanost Amerike u sukob u Ukrajini je danas očigledna, rekao je Antonov i dodao da Vašington otvoreno povećava isporuke smrtonosnog naoružanja Kijevu.
Kako je rekao, SAD kao da „testiraju snagu Rusije“.
„Žele da provere koliko ćemo imati strpljenja da ne reagujemo na otvoreno neprijateljske aktivnosti i ispade“, rekao je ambasador, dodajući da je očigledna činjenica da su SAD direktno umešana u ratna dejstva na strani kijevskog režima.
„Otvoreno povećavaju isporuke smrtonosnog naoružanja. Prosleđuju Kijevu obaveštajne podatke. Zajednički planiraju operacije protiv ruskih Oružanih snaga. Ukrajince obučavaju za rat na tehnici NATO“, naveo je on.
O tome šta je ruski predsednik Vladimir Putin mislio kad je rekao da ne blefira u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Pogledajte i ceo govor Vladimira Putina o upotrebi svih raspoloživih sredstava u slučaju pretnje teritorijalnom integritetu Rusije, sa prevodom na srpski:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala