- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Erdogan tražio od Putina da pruži još jednu šansu pregovorima sa Kijevom

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaPoseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju
Poseta turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je telefonom sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, saopštio je kabinet turskog predsednika.
Lideri su razgovarali o situaciji u Ukrajini. Erdogan je istakao da je neophodno „pružiti šansu pregovorima“ u cilju rešavanja situacije, te da je Ankara spremna da bude posrednik u tom procesu.
„Predsednik Erdogan je izjavio da su potrebni koraci za smanjenje tenzija kako bi se pripremio teren za pozitivnije događaje, i da se od Rusije očekuju koraci koji će pomoći u tom procesu, posebno po pitanju prisajedinjenja nekih ukrajinskih regiona Rusiji. Tražeći od predsednika Rusije Putina da pruži pregovorima još jednu šansu, predsednik Erdogan je rekao da je Turska spremna da odigra ulogu posrednika u tom procesu“, navodi se u saopštenju.
Tema razgovora je bio i prehrambeni sporazum.
„Rekavši da je u zajedničkom interesu da se produži mehanizam koji ističe u novembru, predsednik Erdogan je rekao da oni nastavljaju da rade na nesmetanom izvozu ruskog đubriva i žitarica“, saopštio je kabinet turskog lidera.
Nakon toga se oglasila pres-služba Kremlja koja je saopštila da je Putin informisao Erdogana o rezultatima referenduma o ulasku DNR, LNR, Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.
„Istaknuto je da je glasanje održano u uslovima transparentnosti, u potpunosti u skladu sa normama i principima međunarodnog prava. Stanovnici tih regiona su realizovali svoje pravo na samoopredeljenje u skladu sa odredbama Povelje UN, međunarodnim sporazumima o ljudskim pravima iz 1966. godine i Završnim aktom iz Helsinkija iz 1975. godine“, saopštio je Kremlj.
Lideri su pozitivno ocenili saradnju u energetskom sektoru – u okviru realizacije ugovora o isporuci ruskog gasa u Tursku i zajedničke izgradnje nuklearne elektrane „Akuju“.
Putin i Erdogan su takođe skrenuli pažnju na potrebu realizacije prehrambenog sporazuma, uključujući uklanjanje barijera za isporuke poljoprivrednih proizvoda i đubriva iz Rusije na svetska tržišta.
Ističe se da je Erdogan izrazio saučešće Putinu u vezi sa tragičnim posledicama terorističkog napada u školi u Iževsku tokom koga je poginulo 17 osoba.
Šta su se dogovorili Putin i Erdogan - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SVET
Erdogan: Poznajem Putina, kada nešto zamisli on to i uradi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala