- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nova crna prognoza za zimu: Mobilni telefoni bi širom Evrope mogli iznenada da se - pogase

CC BY 2.0 / Dan Nguyen / Blekaut – ilustracija
Blekaut – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Mobilni telefoni širom Evrope ove zime mogli bi da se pogase, ako restrikcije struje ili racionalizacija energije budu uticali na infrastrukturu mobilnih mreža širom kontinenta. U Evropi postoji ukupno oko pola miliona telekomunikacionih tornjeva, u većini njih rezervne baterije omogućavaju napajanje u trajanju od samo oko 30 minuta.
Odluka Rusije da zaustavi isporuku gasa preko glavne evropske rute snabdevanja povećala je šanse za nestašicu struje u Evropi.
U „Dojče Telekom“ je priznao da od njegovih 33.000 tornjeva samo „nekoliko“ može biti podržano sistemom za hitno napajanje. Isto su naveli i u francuskom FFT-u koji poseduje 62.000 kula. Situaciju pogoršava gašenje nekoliko nuklearnih elektrana koje se gase radi održavanja.
Zvaničnici industrije telekomunikacija strahuju da će jaka zima izvršiti pritisak na evropsku infrastrukturu, primoravajući kompanije i vlade da pokušaju da ublaže uticaj. Trenutno, u mnogim evropskim zemljama nema dovoljno rezervnih sistema koji bi se izborili sa velikim nestankom struje, izjavila su četiri rukovodioca iz telekomunikacione industrije.
Zemlje u Evropskoj uniji pokušavaju da obezbede telekomunikacione sisteme koji bi mogli da rade čak i ako nestanci struje isprazne rezervne baterije instalirane na hiljadama ćelijskih antena.

Kako se spremaju operateri mobilnih mreža?

Proizvođači telekomunikacione opreme „Nokija“ i „Erikson“ rade sa mobilnim operaterima na ublažavanju uticaja nestašice struje, rekla su tri izvora za Rojters, ali su obe kompanije odbile da zvanično komentarišu.
Evropski telekom operateri planiraju da remontuju svoje mreže kako bi smanjili dodatnu potrošnju energije i unapredili svoju opremu korišćenjem energetski efikasnijih dizajna, rekli su direktori kompanija.
Da bi uštedele energiju, kompanije koriste softver za optimizaciju protoka saobraćaja, neaktivne stubove koji se gase kada se ne koriste i isključivanje dometa. Telekom operateri takođe rade sa nacionalnim vladama kako bi proverili da li postoje planovi za održavanje kritičnih usluga.
Mrak - Sputnik Srbija, 1920, 09.08.2022
EKONOMIJA
Austrijska vojska: "Blekaut" 100 odsto izvestan, pogodiće celu zemlju, ništa neće funkcionisati
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala