- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

NATO: Oštećenja na gasovodima - diverzija

© AP Photo / Olivier MatthysGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
NATO smatra da je curenje gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ posledica diverzije, navodi se u saopštenju Alijanse. Kako se ističe, Alijansa podržava sprovođenje istrage uzroka oštećenja na gasovodima.
„Oštećenja na gasovodima u međunarodnim vodama Baltičkog mora izazivaju veliku zabrinutost. Sve informacije kojima sada raspolažemo ukazuju da se radi o namernom, neodgovornom činu diverzije“, ističe se u saopštenju.
U saopštenju se takođe naglašava da će u slučaju bilo kakvog napada na kritički važnu infrastrukturu država-članica NATO uslediti odlučan odgovor.
„Mi kao saveznici smo se obavezali da obuzdavamo i da se štitimo od primene energetike kao sredstva sile, drugih hibridnih taktika državnih i nedržavnih aktera. Svaki namerni napad na kritički važnu infrastrukturu saveznika naići će na jedinstven i odlučan odgovor“, navodi se u saopštenju.
Podsetimo, u ponedeljak su se dogodili incidenti na dva ruska gasovoda, a prema informacijama danskih i švedskih vlasti otkriveno je curenje gasa na dva mesta na „Severnom toku“ i na jednom mestu na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da se radi o diverziji.
Švedska obalska straža otkrila je danas i četvrto mesto curenja na gasovodu „Severni tok“, javila je agencija Rojters pozivajući se na švedski list „Svenska Dagbladet“.
Rusija je zvanično zatražila informacije o tome šta se dogodilo od Danske, koja je obavestila Moskvu o eksplozijama na mestima gde je došlo do curenja gasa.
Operater „Nord strim AG“ saopštio je da je to što se desilo bez presedana i da se ne mogu odrediti rokovi remonta.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
RUSIJA
Zaharova: Incidenti na gasovodima „Severni tok“ - u zoni pod kontrolom američke obaveštajne službe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala