- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO ima podvodne robote koji mogu da izvrše diverziju na „Severnom toku“

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaCevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Severne zemlje NATO-a, uključujući Švedsku, Norvešku i Sjedinjene Američke Države, imaju podvodne robote koji bi mogli da se iskoriste za dizanje „Severnih tokova“ u vazduh, izjavio je bivši zamenik ruskog ministra za vanredne situacije Mihail Faljejev.
„Takvu diverziju bi mogla da izvrše robotska sredstva koja ne zahtevaju velike nosače, koji se mogu konfigurisati i po koordinatama i po izvorima radarskog detektovanja. Imaju ih sve severne zemlje NATO-a – Švedska, Norveška i, naravno, SAD, koje istovremeno tamo imaju i svoju flotu“, rekao je on.
Zbog toga bi, prema njegovim rečima, tehnički bilo lako minirati gasovode.

„Glavna stvar je biti na pravom mestu, podesiti robota da izvrši određene radnje na određenom mestu, a zatim pokupiti robota i otploviti. To jest, sama po sebi, ova procedura je jednostavna“, objasnio je Faljejev.

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
SVET
Pronađeno i četvrto mesto curenja gasovoda „Severni tok“
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala