- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Najveći američki proizvođač oružja pokrenuo biznis u Hrvatskoj

CC0 / Unsplash/Colin Lloyd / Avioni F-16
Avioni F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Najveći američki proizvođač oružja, kompanija „Lokid Martin“, osnovala je nedavno podružnicu u Hrvatskoj sa osnovnim kapitalom od 1,7 miliona dolara. Na njeno čelo je postavljen Džon Bredli Sanders.
„Lokid Martin“ u Evropi već dugi niz godina razvija poslovanje iz Velike Britanije, Danske i Poljske, ali u srednjoj i jugoistočnoj Evropi dosad nisu imali podružnice.
„Kao najveća svetska kompanija za vazduhoplovstvo i odbranu, „Lokid Martin“ prisutan je u više od 50 zemalja širom sveta. Osnivanje lokalnih podružnica, poput ove u Zagrebu, normalna je poslovna praksa. Pomaže nam da razvijemo bolje razumevanje lokalne poslovne prakse i regulatornih potreba za podršku našem radu na isporuci proizvoda i usluga za vojnu i komercijalnu upotrebu“, poručio je za Jutarnji list Džon Nilson iz kancelarije „Lokid Martin Globala“ za Evropu i Veliku Britaniju u odgovoru na pitanje koji su motivi pomenute kompanije za osnivanje podružnice u Hrvatskoj.
Osnivanje zagrebačke podružnice „Lokida“ usledilo je nakon majske isporuke dva helikoptera UH-60M „blek hok“ Hrvatskoj vojsci kao donacije američkih oružanih snaga.
„Lokid“ je proizvođač „blek hoka“, a Hrvatska se obavezala da kupi još dve takve letelice koje treba servisirati i održavati uz pomoć proizvođača.
Hrvatski medij navodi da i u toj činjenici treba tražiti razloge osnivanja zagrebačke podružnice „Lokida“ čiji su borbeni avioni F-16 u raznim varijantama i aranžmanima bili u konkurenciji za modernizaciju Hrvatskog ratnog vazduhoplovstva u dugogodišnjoj nabavci aviona koja je prošle godine okončana izborom francuskih „Rafala“.
„Pokretanje podružnice u Zagrebu omogućava „Lokid Martinu“ bolju podršku rastućim odbrambenim i bezbednosnim zahtevima Hrvatske“, odgovorio je Nilson na pitanje koji je poslovne ciljeve pred novoosnovanu podružnicu stavio „Lokid“.
Sedište tog giganta vojne industrije nalazi se u američkoj saveznoj državi Merilend. „Lokid“ zapošljava oko 115.000 radnika, a godišnji prihodi kompanije procenjuju se na 67 milijardi dolara. Poređenja radi, hrvatski BDP u 2020. iznosio je 56 milijardi dolara.
Obuka vojnika u Tenkovskom bataljonu T-72M - Sputnik Srbija, 1920, 08.08.2022
VOJSKA I NAORUŽANJE
Američki vojni sajt: Srbija najjača u regionu, sa tendencijom porasta vojne moći
Andrej Plenković - Sputnik Srbija, 1920, 28.05.2021
Plenković: Kupujemo francuske borbene avione – „Rafale“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala