- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva negira umešanost u incidente na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Ruska strana negira umešanost u vanrednu situaciju na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. Moskva, bez obzira na sankcije, nikada nije govorila o tome da ne želi da isporučuje energente Evropi, izjavila je portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova.
„A može se postaviti pitanje kada je Rusije poželela da prekine isporuke energenata u Evropu? Kada smo odlučili da više ne želimo da isporučujemo energente našim zapadnim takozvanim partnerima?“, upitala je Zaharova komentarišući izjave zapadnih političara da Rusija stoji iza incidenata koji su se dogodili na gasovodima, jer više ne želi da isporučuje gas.
Zaharova je istakla da decenijama, bez obzira i na Hladni rat, i na eksplozije mržnje prema Rusiji, kao i na sancioni pritisak i hibridni rat, nikada niko ni na jednom nivou vlasti nije rekao da Rusija neće isporučivati energente Evropljanima.
„Uvek smo bili pouzdani isporučilac energenata za Evropu“, naglasila je Zaharova.
Ona je, međutim, podsetila na to da je NATO tokom jula održavao vojne vežbe uz korišćenje dubinske podvodne opreme u zoni u kojoj su se dogodili incidenti na gasovodima.
„A šta, možda, baze NATO-a tamo nisu održavale vežbe, nisu bili razmešteni američki vojnici na teritoriji okolnih zemalja? Ne? To nije ništa? U julu ove godine upravo tamo, u oblasti ostrva Bornholm, to je Danska, održavale su se vežbe NATO-a uz korišćenje dubinske podvodne opreme“, istakla je Zaharova i naglasila da je to interesantna „mogućnost“ iz tačke gledišta političara NATO-a.
Prema njenim rečima, taj region je prostor prepunjen vojnom infrastrukturom.
Zaharova je istakla da se nada da će međunarodna istraga o havariji na nekoliko krakova „Severnog toka 1“ i „Severnog toka 2“ biti objektivna.
„Rusija je pokrenula svoju nacionalnu istragu, o čemu su juče govorili naši pravosudni organi i organi bezbednosti. Veoma bismo voleli da verujemo da će međunarodna istraga o onome što se dogodilo na gasovodima u Baltičkom moru biti objektivnog karaktera“, naglasila je Zaharova.
U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva gasovoda koja ruski gas izvozi u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkriveno je da gas curi na dva mesta na „Severnom toku 1“ i na jednom na „Severnom toku 2“ u oblasti ostrva Bornholm.
Ruska strana je zvanično zatražila od Danske informacije o incidentu na „Severnom toku“. Operater „Severnog toka“, kopanija „Nord strim AD“ je saopštila da je šteta na gasovodima bez presedana i da je nemoguće proceniti rokove za remont.
Glavno tužilaštvo Rusije je pokrenulo krivični postupak zbog međunarodnog terorizma nakon incidenata. Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije pri Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski je izjavio da je hitna sednica Saveta bezbednosti UN povodom incidenta zakazana za petak u 22.00 sata po moskovskom vremenu.
O tome ko je izvršio diverziju na ruskim gasovodima u autorskoj emisiji „Moj pogled na Rusiju“ govorila je Ljubinka Milinčić:
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u Baltičkom moru - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
RUSIJA
Kremlj: U incidentu na „Severnim tokovima“ mogla učestvovati neka država
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala