- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bugarski političar o havariji na „Severnom toku“: Amerika će sada cenama gasa pljačkati Evropu

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaSeverni tok 2
Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
Pratite nas
Bilo bi nelogično i ekonomski neosnovano da je Rusija izazvala havariju na gasovodu „Severni tok“, izjavio je bivši poslanik parlamenta iz socijalističke partije, bivši ministar ekonomije Bugarske Rumen Gečev u emisiji „Bugarske slobodne televizije“.
Političar je podsetio da je havarija nastala na teritoriji NATO zemalja, dok iza toga stoji, „prema tvrdnjama nekih zapadnih jastrebova“, Rusija.

„Ako je ona to uradila na teritoriji NATO-a, onda je veoma interesantno - šta će NATO uraditi i kakve imaju dokaze? Oni se često gađaju optužbama bez dokaza. Čuo sam da se to dogodilo na teritoriji Danske. Onda neka Danci i NATO budu tako dobri i ispričaju kako se to dogodilo. Neka nas ne prave budalama, jer i mi smo išli u školu i čitali debele knjige“, naveo je Gečev.

On je rekao da žali zbog toga što vanredna situacija može da onemogući rad „Severnog toka 2“, dok su sredstva za realizaciju projekta su ulagale francuske, nemačke, danske i švedske kompanije.

„Tužno je što će to staviti Evropu u težak položaj. Ne prestaju da me čude komentari nekih eksperata o tome, da će to pomoći Evropi da se zauvek oslobodi isporuka iz Rusije. Bravo! To znači da će se Evropa zauvek osloboditi najjeftinijih i najpouzdanijih isporuka, kao i da će se izvoznici tečnog prirodnog gasa iz SAD, koji su bili na ivici bankrotstva, sada obradovati i počeće da nazdravljaju šampanjcem. Mogu biti sigurn u to da će Evropu, koja je odustala od jeftinijih resursa i prigrlila novog monopolistu, taj monopolista samo pljačkati“, zaključio je bivši bugarski ministar.

Incident na gasovodima

U ponedeljak su se istovremeno dogodili incidenti na dva ruska izvozna gasovoda u Evropu. Prema informacijama vlasti Danske i Švedske, otkrivena su dva curenja gasa na „Severnom toku“ i jedno na „Severnom toku 2“ kod ostrva Bornholm. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju ciljanu sabotažu.
Ruska strana zvanično je zatražila informacije od Danske o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ čim se saznalo za incident. Danske vlasti su obavestile Rusiju o eksplozijama na mestu curenja gasa. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, izvestio je da je vanredna situacija na gasovodima neviđena i da je nemoguće proceniti vreme popravke.
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 29.09.2022
RUSIJA
Operator „Severnog toka“ planira da otkloni curenje na gasovodu u ponedeljak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala