- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

„Situacija opasna po život“: Dva miliona Amerikanaca beži pred udarom razornog uragana /video, foto/

© Foto : CIRA/NOAAUragan Ijan
Uragan Ijan - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Uragan Ijan koji je pogodio Kubu izazvavši totalni nestanak struje na ostrvu nastavio je od jutros da jača približivši se obali Meksičkog zaliva, a bilteni Nacionalne meteorološke službe predviđaju po život opasne olujne talase i porast nivoa vode od preko 9 stopa (oko 2,7 metara) duž zapadne obale Floride.
Ijan je deveta oluja u sezoni prešavši u treću kategoriju po snazi zbog čega su aerodromi na jugu Floride obustavili letove. Aerodromi u centralnom delu države planiraju da zaustave letove danas, kada se očekuje da će Ijan da stigne do oblasti Sarasota – mada bi u međuvremenu moglo da dođe do promene njegovog intenziteta, ali i očekivanog vremena udara.
Američka Nacionalna meteorološka služba je saopštila da će oluja verovatno dobiti snagu i izgubiti brzinu u Meksičkom zalivu, što je navelo guvernera Floride Rona de Santisa i guvernera Džordžije Brajana Kempa da proglase vanrednu situaciju a u nekoliko okruga duž obale Floride izdato je naređenje za evakuaciju.
„Floriđani uz obalu Zaliva trebalo bi da osete posledice ovoga“, rekao je DeSantis na konferenciji za novinare u utorak. „U ovom trenutku ovo je zaista, zaista veliki uragan“, naglasio je on.

Angažovano 5.000 vojnika Nacionalne garde

Guverner De Santis je aktivirao 5.000 vojnika Nacionalne garde da pomognu u pružanju pomoći.
I američki predsednik Džozef Bajden objavio je vanrednu situaciju na saveznom nivou, i ovlastio nadležne federalne službe da koordiniraju operacijama za saniranje posledica naleta uragana.
Fotografije i video-snimci zagušenog saobraćaja u oblasti Tampe, koja nije doživela veliki uragan od 1921. godine, prema Orlandu kruži Tviterom. Građani su poslušali naredbe u vezi sa evakuacijom na koju je pozvano više od 2,5 miliona ljudi.
„Ovo je situacija opasna po život“, saopštila je Nacionalna meteorološka služba.
„Osobekoje se nalaze u ovim oblastima treba da preduzmu sve neophodne radnje da zaštite živote i imovinu od rasta nivoa vode i potencijalnih drugih opasnosti. Predviđa se da će se Ijan približiti zapadnoj obali Floride kada bude postao opasan veliki uragan. Ne ostajte u kućama. Govorimo o porastu nivoa vode od 10 do 15 stopa (od tri do četiri i po metra)“, kaže se u saopštenju.

„Shvatite ovu pretnju ozbiljno“

Gradonačelnica Tampe Džejn Kastor održala je brifing za novinare u utorak ujutro dok je uragan prelazio preko Kube i približavao se obali Meksičkog zaliva.
„Ovo će biti potencijalno najgori scenario za oblast zaliva Tampa“, rekla je ona. „Oluja koja se sporo kreće pored naše obale doneće razornu količinu vode“.
„Molim vas da pretnju od ove oluje shvatite ozbiljno. Ovo se stvarno dešava. Ovo nije vežba“, rekao je Timoti Dadli, direktor službe za vanredne situacije floridskog okruga Hilsboro, kojem pripada grad Tampa.
Ijan je prvi veliki uragan koji je zahvatio Floridu od 2018. godine kada je uragan Majkl, pete kategorije ubio najmanje 45 ljudi i naneo materijalnu štetu od 25 milijardi.
Očekuje se da će se opasni vetrovi i poplave do petka preliti severno, do Južne Karoline, a prognostičari predviđaju plimske udare visine do tri metra, preneo je „Sputnjik internešenel“.
Uragan Ijan pogodio Kubu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
SVET
Bez struje cela Kuba: Totalni kolaps nakon udara uragana /video, foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala