- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Referendumi završeni – šta dalje

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaPrebrojavanje glasova na referendumu
Prebrojavanje glasova na referendumu - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Posle ubedljive podrške građana o ulasku Donjecke i Luganske Narodne Republike, Zaporoške i Hersonske oblasti u sastav Rusije procedura pripajanja novih regiona, kako ocenjuju za Sputnjik ruski eksperti, neće dugo trajati, a predviđa svega nekoliko koraka.
Zamenik predsedavajućeg Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov je nedavno na svom Telegram nalogu objasnio da je za proces integrisanja novih regiona u Rusiju potrebna saglasnost kako parlamenta, tako i predsednika.
Prema njegovim rečima, kada jedan region izrazi želju da postane deo Ruske Federacije i podnese taj predlog Moskvi, predsednik treba da obavesti o tome parlament i vladu. Ukoliko se postigne politička saglasnost o prisajedinjenju, potrebno je sačiniti nacrt sporazuma o pristupanju stranih država ili njihovih delova Rusiji.

Procedura u nekoliko koraka

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog i direktor Ruskog saveta za međunarodne odnose Andrej Kortunov, ulazak ovih regiona u sastav Rusije, odvijaće se po istoj proceduri koja se koristila 2014.godine, tokom povratka Krima u sastav Rusije.
„Nakon sumiranja rezultata referenduma, uslediće formalno obraćanje ruskom rukovodstvu. O prisajedinjenju ovih regiona prvo će se razgovarati u parlamentu, a zatim će biti potrebna saglasnost ruskog predsednika za konačno odobrenje njihovog prisajedinjenja. Ako se ta saglasnost dobije počeće praktični rad na ekonomskoj, pravnoj, političkoj i kulturnoj integraciji ovih regiona sa Ruskom Federacijom“, objašnjava naš sagovornik.
Sa ovom ocenom slaže se i prvi zamenik šefa Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Rusije Vladimir Džabarov. Prema njegovim rečima, prisajedinjenje ovih regiona Rusiji vršiće se po istoj proceduri, koja se koristila tokom pripajanja Krima i Sevastopolja.
„Lideri Donjecke i Luganske Narodne Republike su već krenuli u Moskvu. U bliskoj budućnost to će uraditi i lideri Zaporoške i Hersonske oblasti. Oni će doneti molbe, kao i rezultate referenduma. Njih predsednik predaje na razmatranje parlamentu. Zatim, parlament, Državna Duma i Savet Federacije daju saglasnost, a posle toga, sve se šalje Ustavnom sudu koji donosi konačnu odluku“, konstatuje Džabarov.
On objašnjava da se nakon odluke Ustavnog suda potpisuje sporazum o prisajedinjenu ovih regiona Rusiji.
„Predsednik potpisuje zakon o ulasku tih regiona u sastav RF i unosi izmene Ustava, u odgovarajući zakon u ustavu jer je reč o ustavnim promenama. Dodaje se još četiri regiona“, naglašava sagovornik.
Što se tiče same integracije, zvanično, prema rečima Džabarova, ovaj proces traje svega nekoliko dana.
„Integracija u punom obimu, može trajati neko vreme. Ali mislim da ovde neće biti nikakvih problema. Rusija će pomoći ovim regionima. To su naši regioni. Njih je stvorio Sovjetski Savez“, naglašava Džabarov, dodajući da su svojevremeno, prilikom raspada SSSR, na veliku žalost, ovi regioni ipak završili van teritorije ruske države.
Podsetimo, završeno je glasanje na referendumima u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti. Građani su ubedljivo podržali ulazak ove četiri oblasti u sastav Rusije. U DNR je ovaj korak podržalo 99,23 odsto birača, u LNR - 98,42 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto, u Hersonskoj – 87,05 odsto.
Infografika    Rezultati referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti KAVER - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
RUSIJA
Rezultati referenduma u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala