Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Pretnje moraju ozbiljno da se shvate: Albanci izmišljaju trag Rusije – spremni su da napadnu Srbe

© AP Photo / Visar KryeziuAljbin Kurti
Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Nekadašnji predsednik Koordinacionog centra za Kosovo i Metohiju Nebojša Čović u razgovoru za Sputnjik kaže da se moraju ozbiljno shvatiti Kurtijeve poslednje pretnje o mogućim sukobima na Kosovu. Jer, zahvaljujući aktivnoj ulozi zemalja Kvinte, „ukoliko Albanci ne budu mogli da izazovu veliku provokaciju – spremni su i da napadnu Srbe“.
Premijer kosovskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da postoje četiri razloga zbog kojih bi moglo doći do sukoba na Kosovu. Prema njegovim rečima, kao jedan od mogućih razloga za sukob su bliske veze Srbije i Rusije.

Kurtijeve besmislene četiri tačke

„Zvanični Beograd održava bliske veze sa despotskim ruskim predsednikom Putinom. Vučić se sa Putinom sreo skoro 20 puta za 10 godina, poslednji sastanak 25. novembra 2021. u Sočiju, tri meseca pre početka rata“, ponovio je Kurti poznatu mantru protiv Beograda i Rusije ne objasnivši kakve to veze ima sa mogućim sukobima na Kosovu.
Kao ostale razloge Kurti je naveo to što Srbija „ne priznaje kosovsku nezavisnost“, „blokira prijem Kosova u međunarodne institucije“. Četvrti razlog je, jednako groteskan, a to je da je „Kosovo demokratija, a Srbija nije“.
Reagujući na ovakve izjave Kurtija, Nebojša Čović je za Sputnjik istakao da ovu retoriku treba shvatiti ozbiljno jer Kurti ima mentore u vidu ambasadora zemalja Kvinte.
Nebojša Čović
Nebojša Čović u emisiji Sputnjik sport: Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Nebojša Čović
„Kurtijeve pretnje i provokacije treba shvatiti ozbiljno i kada to kažem ne mislim da treba shvatiti ozbiljno zbog njega ili zbog potencijala kojim u bezbednosnom smislu raspolažu albanske strukture na KiM. Nivo ozbiljnosti je neophodan zato što Kurti ima svoje mentore. Na osnovu operativnih podataka naših bezbednosnih struktura sa njihovih dogovora i razgovora, ambasadora Kvinte i Kurtija , može se zaključiti da oni bukvalno stoje iza svih ovih akcija koje Kurti preduzima“.

Dovoljno je da napadnete Ruse

Čović kaže da su to provokativne akcije koje su politički smišljene u cilju korišćenja trenutne globalne situacije u svetu.
„Danas u ovoj velikoj antiruskoj histeriji i kada niste u pravu dovoljno je da napadnete Ruse i da kolektivni Zapad krene da vam aplaudira. Da li je to tačno ili ne, da li ste ih napali sa razlogom ili niste, nije bitno, takav je ambijent napravljen“, rekao je Čović.
On vidi zemlje Kvinte kao one koje manipulativnim radnjama projektuju krizne situacije.
„Oni prave taj scenario koji je dodatni pritisak na srpsku zajednicu, a krajnji cilj je da se svi Srbi etnički očiste sa prostora Kosova i Metohije i tu se koristi vokabular kojim se Srbija naziva malom Rusijom, da je ovde na vlasti mali Putin, a zapravo ukoliko ne budu uspeli da naprave veliku provokaciju sa Srbima na prostoru Kosova i Metohije oni će napasti nas. Mislim da to do sada niko nije izjavio, ali ja mislim da se oni spremaju da napadnu nas, a da nas ponovo okrive da smo za to krivi. To su manipulativne radnje kojima se služe specijalni timovi Kvinte i zapada na osnovu kojih oni projektuju krizne situacije“, ističe Čović.

Nije šija nego vrat

On napominje da nikada nije bilo lako živeti srpskom narodu na prostoru Kosova i Metohije.
„Uvek je bilo teško i ne bih merio kada im je bilo najteže, imajući u vidu šta smo sve prošli, međutim srpski narod mora da izdrži, a da bi izdržao mora da ima maksimalnu podršku i pomoć Beograda. Srpski narod već ima dovoljno iskustava kada se ima u vidu sve ono što se događa i što se događalo na prostorima KiM. Mi se sada nalazimo u fazi postojećeg ili nepostojećeg najnovijeg non pejpera koji predstavlja jedno maliciozno pokvarenu semantičku igru rečima. ,Evo ne morate da priznate, ali prihvatite', ,nije šija nego vrat' što bi rekao naš narod“, kaže Čović.
Čovića začuđuju stavovi ambasadora SAD u Srbiji Kristofera Hila i njegovi zahtevi.
„Nama pojedini znameniti ambasadori, još znamenitijih zemalja traže na uvid da gledaju sporazume koje smo potpisali i tu nema ničeg spornog niti ima razloga da se bilo šta tu krije, međutim bilo bi dobro da mi pitamo gospodina Hila, možete li Vi nama da pokažete dokument, sporazum, papir, dogovor, po kome ste se vi dogovorili sa Kurtijem da mu vi dajete oružje'… Eto, i mi bismo to voleli da vidimo iz prostog razloga što se tu o nama radi. Ta dvoličnost je nešto neverovatno i to rušenje kompletnih međunarodnih prava je vrhunac licemerja tako da mi umesto međunarodnog prava imamo samo pravo sile, a koja sila to diktira? Nažalost, moram da kažem, Sjedinjene Američke Države i to direktno. Izgleda da je njima sve dozvoljeno, a drugima apsolutno ništa nije dozvoljeno“, zaključio je Čović.
Kada je u pitanju Evropska unija, naš sagovornik kaže da je Srbija jednako potrebna njoj koliko i EU Srbiji.
„Iz geopolitičkih, ekonomskih, bezbednosnih razloga potrebni smo i mi njima koliko i oni nama. Treba da budemo korektni i pošteni u tim razgovorima, a ne da nam se kroz te pristupne pregovore uslovljava put ka EU. Da je EU imala želje odavno bi prostor BiH, Crne Gore, Srbije, Severne Makedonije i Albanije ušao u EU, a onda bi se mnogo lakše rešavali problemi, no ovde se igra neka druga, mnogo opasna igra“, zaključio je Čović.
Lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin Kurti - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SRBIJA
Kurti: Četiri razloga zbog kojih može doći do sukoba sa Srbijom
Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SRBIJA
Priština preti ratom kako bi primorala Beograd da prizna tzv. Kosovo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala