- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Na projektu „Sahalin 1“ prekinuta proizvodnja nafte i gasa

Nafta - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Proizvodnja nafte i gasa na projektu „Sahalin 1“ je prekinuta, saopštio je gubernator Sahalinske oblasti Valerij Limarenko, govoreći na Dalekoistočnom energetskom forumu.
On je podsetio da je kompanija „Ekson neftegas ltd“ u aprilu obavestila o smanjenju obima proizvodnje, pozivajući se na okolnosti više sile.
„Obim proizvodnje nafte i kondenzata za sedam meseci ove godine skoro je prepolovljen u poređenju sa istim periodom prošle godine. A trenutno je proizvodnja nafte prekinuta“, rekao je Limarenko.
Očekuje se da će „Sahalin 1“ na kraju godine proizvesti 4,2 miliona tona umesto planiranih 8,9 miliona tona.
Smanjenje je planirano i za gas, jer je kompanija obustavila njegovu proizvodnju od 16. septembra, zaključio je gubernator.
„Ekson neftegas ltd“ je filijala američkog naftnog i gasnog giganta „Ekson mobil“. Početkom marta korporacija je objavila da namerava da se povuče iz projekta „Sahalin 1“.
Ovaj projekat se realizuje pod uslovima sporazuma o podeli proizvodnje. Operator projekta sa 30 odsto udela je „Ekson neftegas ltd“, „Rosnjeft“ ima 20 odsto, japanski „Sodeko“ – 30 odsto, a indijski „ONGC“ 20 odsto.
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala