- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Lider LNR uputio molbu Putinu da razmotri pitanje ulaska republike u sastav Rusije

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaLider LNR Leonid Pasečnik
Lider LNR Leonid Pasečnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Lider Luganske Narodne Republike (LNR) Leonid Pasečnik obratio se predsedniku Risoke Vladimiru Putinu sa molbom da razmotri pitanje ulaska LNR u sastav Ruske Federacije kao subjekta Federacije.
„Poštovani Vladimire Vladimiroviču, obraćam Vam se u ime naroda Luganske oblasti! Uzimajući u obzir odobrenje odluke na referendumu od strane stanovništva republike, molim Vas da razmotrite pitanje pristupanja Luganske Narodne Republike Rusiji kao subjekta Ruske Federacije“, navodi se u saopštenju.
Prema njegovim rečima, stanovnici LNR već osam godina su podvrgnuti žestokom granatiranju i genocidu od strane Kijeva, pri čemu nijedna država ili međunarodna organizacija nije osudila dejstva Kijeva u Donbasu.
„U nemoćnom gnevu zbog neuspešnih pokušaja invazije na teritoriju LNR i neuspeha u otvorenoj borbi sa braniocima republike, neonacisti su samo pojačali teror i granatiranje civilne i industrijske infrastrukture, uništavaju škole, bolnice, vrtiće. Kijevski režim, podstaknut Zapadom, ne štedi nikoga: ginu starci, žene i, što je najgore, deca“, istakao je Pasečnik.
Lider LNR je uveren da će se ratni zločinci suočiti sa pravičnim suđenjem.
„Ćuti takozvani civilizovani svet. Nijedna država i nijedna međunarodna organizacija nije osudila dejstva Kijeva u Donbasu. Svih ovih osam godina samo je Ruska Federacija pružala i nastavlja da pruža sveobuhvatnu pomoć stanovnicima Donbasa i ne sumnjamo da ćemo zajedno dostići pravdu: ratni zločinci će biti izvedeni pred lice pravde, a svi koji izdaju zločinačke naredbe će biti kažnjeni“, ocenio je on.
Pasečnik je rekao da je LNR svesna istorijske, kulturne i duhovne veze sa višenacionalnim narodom Ruske Federacije.
„Stanovnici Luganske oblasti iskreno su vam zahvalni što ste u februaru 2022. godine priznali nezavisnost republike. Ova odluka je za nas bila od velikog značaja. Svesni smo istorijske, kulturne i duhovne veze sa višenacionalnim narodom Ruske Federacije. Znamo da je Donbas deo Rusije, borimo se već osam godina za naš san – da se vratimo u rodnu luku“, zaključio je Pasečnik.

O referendumima

Referendumi o prisajedinjenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti. Prema rezultatima obrade 100 odsto glasačkih listića u DNR, 99,23 odsto izašlih glasalo je za prisajedinjenje Ruskoj Federaciji, u LNR – 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti – 87,05 odsto, u Zaporoškoj oblasti – 93,11 odsto. Predstavnici niza zapadnih zemalja, uključujući i Evropsku uniju, saopštili su da ne priznaju rezultate referenduma. Istovremeno, međunarodni posmatrači, uključujući i one iz zemalja EU, pratili su referendume i potvrdili slobodnu volju građana.
Predsednik Rusije Vladimir Putin obratio se građanima u 21. septembra povodom situacije u Donbasu i toka specijalne operacije. On je naveo da će Rusija podržati odluke referenduma LNR, DNR, Zaporoške i Hersonske oblasti i objavio delimičnu mobilizaciju u Ruskoj Federaciji, nazvavši to odlukom koja je u potpunosti adekvatna aktuelnim pretnjama.
Referendumi u Donbasu i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o ulasku u sastav Rusije bili su tema emisije „Svet sa Sputnjikom“:

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala