- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Rusija ne stoji iza incidenta na „Severnom toku“

© Foto : Maxim ShemetovLogo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku
Logo gasovoda Severni tok 2 na cevi napravljenoj u postrojenju za valjanje cevi u Čeljabinsku - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je glupom i apsurdnom verziju da Rusija stoji iza incidenta na gasovodu „Severni tok“ i podsetio da je Rusija izgubila puteve za isporuke gasa u Evropu.
Peskov je primetio da su sada oba kraka izbačena iz stroja.
„Da li smo zainteresovani za ovo? Ne, nismo zainteresovani. Izgubili smo puteve za isporuke gasa u Evropu. Da li je Evropa zainteresovana za ovo, ili konkretno Nemačka, lokomotiva evropske privrede? Ne. I oni su sada u veoma teškoj situaciji“, naveo je Peskov.
„Oni ne samo što plaćaju veoma ozbiljnu cenu za svoje kratkovide odluke, mislim na ove mahnite sankcije, već su sada i u veoma teškom položaju u pogledu budućeg razvoja svoje industrije i njene profitabilnosti i konkurentnosti“, objasnio je on.
Portparol je takođe pozvao zapadne političare da razmisle pre nego što daju izjave o vanrednoj situaciji na „Severnom toku“ i naglasio da treba sačekati dok se ne istraže oštećenja.
„Samo želim da apelujem na sve da prvo razmisle pre nego što daju bilo kakve izjave, svakako mora da se sačeka rezultat istrage ovih probijanja, da se odredi da li je to eksplozija ili nije“, rekao je on novinarima.
On je istakao da ima mnogo pitanja.
Takođe je konstatovao euforiju Poljaka, koji zahvaljuju Sjedinjenim Američkim Državama nakon incidenta.
„Sećate li se izjava predsednika SAD datih početkom februara, koji je tada obećao da će se izbaviti od ‘Severnog toka 2’. Ne znamo šta je predsednik Sjedinjenih Američkih Država imao na umu. Vidimo neku histeričnu euforičnu reakciju Poljaka koji zahvaljuju Sjedinjenim Američkim Državama na tome. Takođe ne znamo šta znači ta zahvalnost“, kazao je Peskov.
Takođe je ukazao na profit američkih kompanija koje isporučuju prirodni tečni gas.
„Vidimo ogromne profite američkih dobavljača tečnog gasa, koji su višestruko povećali svoje isporuke na evropski kontinent. Oni su veoma zainteresovani da i dalje dobijaju te velike profite“, ocenio je on.
Peskov je dodao i da Rusija očekuje od Danaca i Šveđana informacije o incidentu, kao i da su oni ti koji tamo imaju dosta opreme za praćenje.
„I upravo, da niko teoretski nije mogao da priđe ovim cevima, a da ne bude uhvaćen u vidno polje ove opreme“, konstatovao je Peskov.
Prema njegovim rečima, „Gasprom“ bi, kao vlasnik, trebalo da učestvuje u istrazi situacije sa „Severnim tokom“.
Govoreći o vremenu sanacije štete na gasovodu, Peskov je naveo da se ne zna šta treba da se popravlja i šta se tamo dogodilo i dodao da švedska i danska strana takođe ne vide šta se tamo dogodilo.
Peskov je istakao da Rusija trpi gubitke zbog situacije na „Severnom toku“.
„To je za nas veliki problem, jer su, prvo, oba kraka ‘Severnog toka 2’ napunjena gasom i svi sistemi su spremni za pumpanje, a gas je veoma skup. A polovina ovog gasa, želim da vas podsetim na izjavu predsednika, ona je već planirana za naše unutrašnje bilanse“, rekao je Peskov.
Peskov je podsetio da je o tome govorio predsednik Rusije Vladimir Putin „da ako se kasnije opametite, imajte na umu da gasa tamo već nema 100 odsto, već će ga biti samo polovina“.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Zatim je prijavljen smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Kompanija je saopštila da uzroci takođe nisu poznati.
Ministarka spoljnih poslova Švedske En Linde rekla je da incidenta sa curenjem gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ došlo usled eksplozija.
Ljubinka Milinčić - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Ljubinka Milinčić: Misterija na dnu Baltika – ko razara najvažniji projekat Rusije i Evrope
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala