- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika se igra vatrom: Daju mig da se gađa teritorija Rusije

CC0 / Pixabay/Military_Material / Američki vojnik
Američki vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
SAD se „igraju vatrom“ i sve više uvlače u sukob u Ukrajini, što je izuzetno opasno, jer može dovesti do ozbiljne eskalacije, upozoravaju ruski eksperti povodom najava Amerike da neće zabraniti da se gađa Donbas zapadnim oružjem.
Ruski stručnjaci ocenjujuda su reči američkog državnog sekretara Entonija Blinkena o tome da SAD nisu protiv upotrebe zapadnog naoružanja na teritorijama na kojima su održani referendumi o pridruživanju Rusiji „čista provokacija“ i istovremeno ističu da će Rusija dati adekvatan odgovor na takve akcije.
„SAD žele da dovedu situaciju do usijanja, da prodube eskalaciju sukoba. Po mom mišljenju, sada smo u međufazi uoči moguće isporuke sistema dugog dometa kojima ne planiraju da gađaju pogranične oblasti Ruske Federacije, već duboko rusku teritoriju, kao i Krim. Ovo je jedan vid provokacije, kako bi videli kako će Moskva reagovati, a zatim će možda proširiti upotrebu tih sistema“, smatra ruski ekspert Vladimir Vasiljev.
Blinken je rekao i da svet nikada neće priznati LNR, DNR, Hersonsku i Zaporošku oblast kao deo Rusije, a Ukrajina, prema njegovim rečima, ima pravo da ih „vrati“, dok su kineski eksperti za strateško naoružanje uvereni da pomoć i podrška zapadnih zemalja neće omogućiti kijevskim vlastima da vrati regione, čije se stanovništvo na referendumu opredelilo za ulazak u sastav Rusije.
Drugim rečima, podrška koju Zapad pruža Ukrajini, uključujući snabdevanje oružjem, obezbeđivanje informacija i pomoć vojnih savetnika, neće biti dovoljna da Kijev ponovo zauzme ove istorijski ruske regione.
Kineski ekspert Sun Čžunpin navodi da su ruske vlasti „potpuno svesne da ne mogu da izgube“, a prema njegovim rečima upravo počinje nova faza u sprovođenju ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini i Zapad bi „trebao da razmisli“ pre nego što preduzme bilo kakve akcije koje se mogu smatrati „direktnijom intervencijom“ u ukrajinsku krizu.

Na silu se odgovara silom

Vasiljev takođe smatra da bi Rusija mogla „adekvatno“ da odreaguje ako bi zapadna artiljerija i raketni sistemi dugog dometa bili isporučeni Ukrajini.
„Nemamo drugog načina osim da upotrebimo silu protiv sile – to je sasvim očigledno. Naš zadatak je da minimiziramo isporuku američkog oružja Ukrajini. Ne postoje drugi načini da ublažimo apetite Kijeva – samo da uništimo kanale snabdevanja“, kaže Vasiljev.
Prema navodima američkih agencija, Vašington će u toku današnjeg dana objaviti novi paket vojne pomoći za Ukrajinu vredan milijardu dolara u okviru američke inicijative za bezbednost Ukrajine, koja omogućava Beloj kući da kupuje oružje od proizvođača umesto da ga uzima iz postojećih američkih zaliha.
Prema zapadnim izvorima, paket će uključivati višecevne raketne bacače HIMARS i municiju, različite vrste sistema za borbu protiv bespilotnih letelica, kao i radarske sisteme, programe za obuku i tehničku podršku.
© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaNa referendumu u DNR je za prisajedinjenje sa Rusijom glasalo 99,23 odsto ljudi, u LNR - 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti - 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto
Glasanje u ruskim gradovima na referendumima o pridruživanju Ruskoj Federaciji - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Na referendumu u DNR je za prisajedinjenje sa Rusijom glasalo 99,23 odsto ljudi, u LNR - 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti - 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto
Politikolog Jurij Kot smatra da će SAD, koje zapravo vode proksi rat protiv Rusije, sasvim sigurno nastaviti da upumpavaju oružje u Ukrajinu.
„Bez svake sumnje nastaviće da pumpaju Ukrajinu oružjem, a za to su pripremili teren –izvršili su državni udar u Ukrajini, preuzeli vlast i kontrolu nad ovom zemljom. SAD prebacuju taj novac iz jednog svog džepa u drugi. Njihov novac ne stiže u Ukrajinu, i ako nešto stigne to ide samo na račune konkretnih ukrajinskih biznismena koje oni kontrolišu – krvopija, koji podstiču masakr... Evo šta su Amerikanci uradili u Ukrajini - pod maskom države koja se zove Ukrajina, oni su izgradili svoju duboku državu. Budućnost Ukrajine je veoma sumorna, a u toj budućnosti Ukrajinci će biti uništeni i to samo sa ciljem da oslabe Rusiju, dok će Amerikanci rado ulagati svoje sveže odštampane dolare u to“, rekao je Jurij Kot.

U kom slučaju će Rusija upotrebiti nuklearno oružje?

Eksperti ocenjuju da su rezultati glasanja na referendumu svojevrsni protest ukrajinskim pretnjama, a kao rezultat takve politike Kijeva stanovništvo je izabralo Rusiju.
Na referendumima, koji su održani od 23. do 27. septembra u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, ubednjiva većina građana je glasala za ujedinjenje sa Rusijom - u DNR je 99,23 odsto ljudi, u LNR - 98,42 odsto, u Hersonskoj oblasti - 87,05 odsto, a u Zaporoškoj oblasti - 93,11 odsto.
Kremlj je saopštio da će ruska specijalna operacija biti nastavljena i nakon mogućeg prisajedinjenja novih teritorija Rusiji gde su održani referendumi, pošto je potrebno osloboditi celu teritoriju DNR, dok je LNR oslobođena.
S druge strane, SAD uporno spinuju da Vladimir Putin preti nuklearnim ratom, a Vašington je čak napravio akcioni plan u slučaju da Rusija upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini, preteći Moskvi „katastrofalnim posledicama“ ako to oružje bude iskorišćeno.
Moskva je kategorički odbacila takve spekulacije, a ruski predsednik je mogućnost nuklearnog napada pomenuo samo u kontekstu ruskog odgovora na pretnje koje stižu sa Zapada.
Eksperti ocenjuju da zapadni zvaničnici stvaraju histeriju spekulacijama o ruskom nuklearnom napadu kako bi zastrašili sopstveno stanovništvo i kako bi se ukrajinska agenda ponovo probudila u njihovoj svesti. Osim toga, ovo može biti pokušaj da se na nivou diplomatije zabiju klinovi u točkove između Moskve i njenih partnera, poput Kine i Indije. Odnosno, Vašington pokušava da pogodi one države za koje je pitanje neširenja nuklearnog oružja veoma važno.
Istovremeno, stručnjaci napominju da, prema ruskoj nuklearnoj doktrini, Moskva „zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje kao odgovor na upotrebu nuklearnog oružja i drugih vrsta oružja za masovno uništenje protiv nje i (ili) njenih saveznika, kao i u slučaju agresije na Rusiju upotrebom konvencionalnog naoružanja kada je u pitanju samo postojanje države. Međutim, upotreba bilo koje vrste nuklearnog naoružanja na Ukrajinu je besmisleno sa vojno-političkog stanovišta, ističu ruski eksperti.
Referendumi u DNR i LNR o ulasku u sastav Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Konačni rezultati: DNR, LNR, Zaporoška i Hersonska oblast dali punu podršku ulasku u sastav Rusije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala