- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Iranska ambasada se oglasila o protestima u zemlji

© Sputnik / Anton Bыstrov / Uđi u bazu fotografijaIran počeo ispitivanja svoje vakcine protiv kovida
Iran počeo ispitivanja svoje vakcine protiv kovida - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Iranska ambasada u Beogradu oglasila se danas povodom masovnih protesta u Iranu koji su počeli posle smrti 22-godišnje Mahse Amini, koju je uhapsila policija.
Devojka je odvedena u policiju na razgovor, gde je doživela srčani udar, a za njenu smrt oni koji svakodnevno demonstriraju u iranskim gradovima krive versku policiju.
U saopštenju ambasade kaže se da su odmah po informaciji o smrti Mahse Amiini oformljeni istražni timovi čiji će „finalni izveštaj biti podnet pravosudnim organima kada se istrage završe“.
Ambasada u saopštenju demantuje informacije koje, kako se navodi, kruže na društvenim mrežama i internetom i tvrdi da nisu pronađeni znakovi povreda na glavi i licu, podliva oko očiju i frakture baze lobanje prilikom fizičkog pregleda i obdukcije preminule Mahse Amini.
U nastavku saopštenja kaže se da su „neka mirna okupljanja koja su se desila nakon incidenta“ „pretvorila u nerede“.
„Tokom nemira, mnoga javna i privatna imovina je zapaljena i poharana, a neki pripadnici organa reda i obični ljudi su ubijeni vatrenim ili hladnim oružjem u rukama učesnika nereda“, navodi se u saopštenju i dodaje da je za duboko žaljenje to što su „neka saopštenja opisala nemire kao mirne proteste“.
„Islamska Republika Iran još jednom ističe svoju postojeću odlučnost da zaštiti prava svojih građana. Islamska Republika Iran će ozbiljno nastaviti da se bavi ovim incidentom sve dok se ne otkrije uzrok smrti i naglašava da neće dozvoliti da se povrede prava preminule i ožalošćene porodice ako se neko proglasi krivim za nemar ili grešku“, zaključuje se u saopštenju.
Muslimanka sa burkom - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
SVET
Masovni protesti studenata u Iranu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala