- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Britanske banke obustavljaju izdavanje hipotekarnih kredita zbog nestabilnosti funte

© Sputnik / Vladimir Pesnя / Uđi u bazu fotografijaEngleska banka
Engleska banka - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Više od polovine banaka u Velikoj Britaniji prestaje da nudi hipotekarne kredite usled naglog pada kursa britanske funte, saopštio je list „Fajnenšel tajms“.
Najveće banke Velike Britanije, poput „HSBC“, „Santender“ i „Nejšnvajd“ obustavile su hipotekarne operacije kako bi revidirale kreditne kamatne stope.
„Tržišta su veoma turbulentna, nemoguće je praviti bilo kakve prognoze, pa je bolje da se ne nagađa i sačeka, privremeno obustavljajući sve operacije“, izjavio je izvršni direktor banke „Van sejvings benk“ Endi Golding.
Finansijske institucije odlučile su da revidiraju uslove za odobravanje kredita nakon saopštenja ministra finansija Kvasija Kvartenga o dodatnom smanjenju poreza. List se poziva na eksperte koji smatraju da su ovi potezi banaka doveli do „haosa na tržištu hipoteka“.
„Ovo nije 2008. godina, ali reakcija će isto biti bolna ako otplate porastu za 70 odsto, kao što je prognozirano“, rekao je Golding.
Banke koje nastavljaju da daju kredite po ranijim kamatama suočile su se sa neviđenom potražnjom. Prema rečima predstavnika „Triniti fajnenšel“, na stotine ljudi onlajn čeka u redu za dobijanje hipotekarnih kredita.
Ministar finansija Velike Britanije je 23. septembra saopštio da se snižava maksimalna stopa poreza na dohodak sa 45 odsto na 40 odsto. Ta odluka je dovela do rasta inflacije koja trenutno iznosi 9,9 odsto, što je maksimalna vrednost u poslednjih 40 godina.
Engleska funta - Sputnik Srbija, 1920, 07.09.2022
EKONOMIJA
Sumrak britanske funte: Najniži nivo u odnosu na dolar za poslednjih 40 godina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala