- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Borelj: EU će podržati istragu incidenata na gasovodima „Severni tok“

© AP Photo / Stefan Sauer/dpa Cevi gasovoda "Severni tok 2"
Cevi gasovoda Severni tok 2 - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Pratite nas
Evropska unija će podržati svaku istragu incidenata na gasovodu „Severni tok“ i preduzeće dalje korake za poboljšanje svoje energetske bezbednosti, navodi se u izjavi šefa evropske diplomatije Žozepa Borelja.
„Podržaćemo svaku istragu koja ima za cilj da potpuno razjasni šta se dogodilo i zašto i preduzećemo dalje korake kako bismo povećali otpornost naše sopstvene energetske bezbednosti“, istakao je Borelj.

Incident na gasovodima

Kompanija „Nord strim 2 AG“ u ponedeljak je saopštila da je na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (koji je napunjen tehničkim gasom nakon završetka izgradnje) došlo do vanredne situacije u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćeno naglim padom pritiska. Uzroci su nepoznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je o smanjenju pritiska na oba kraka saopštila i kompanija „Nord strim AG“ koja je operator gasovoda „Severni tok“. Uzroci curenja takođe nisu poznati.
Danska pomorska uprava u ponedeljak je saopštila da je u blizini ostrva Bornholm takođe došlo do curenja gasa, koje „može biti opasno za plovidbu“. Danska agencija za energetiku saopštila je da je do curenja došlo na jednom od dva kraka „Severnog toka 2“ u danskoj oblasti jugoistočno od Dueodea (koji se nalazi na ostrvu Bornholm).
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Evropska unija i Amerika - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2022
Podkast
Sjedinjene Države protiv Evropske unije | Novi Sputnjik poredak
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
„Severni tok“ fizički oštećen – u vodama Švedske i Danske
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala