- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Virusi kao ubojito oružje protiv raka: Naučnici ne kriju oduševljenje

© Flickr / TNS SofresLaboratorijsko ispitivanje
Laboratorijsko ispitivanje - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Oslabljeni oblik herpes simpleks virusa, istog onog koji se neretko pojavi na usnama, mogao bi da postane ubojito oružje protiv raka. Ispitivanje u ranoj fazi na ljudima pokazalo je da se kod nekih ljudi rak povukao, a kod nekih se bitno smanjio.
Naravno, biće potrebno još puno ispitivanja da bi se ove prve optimistične vesti potvrdile, a naučnici kažu da bi to na kraju mogao da bude spas za osobe sa uznapredovalim karcinomom.
Injekcije se daju direktno u tumor i deluju na rak na dva načina, odnosno napadom i uništavanjem kancerogenih ćelija i aktiviranjem imunološkog sistema.
U ispitivanju bezbednosti ovog leka učestvovalo je četrdesetak pacijenata od kojih je samo deo dobio tu injekciju virusa, nazvanu RP2, a drugi su uz to dobili i imunološki lek protiv raka nivolumab.
Pokazalo se da je kod tri od devet pacijenata koji su dobili RP2 tumor smanjen, sedam od 30 koji su primili kombinovanu terapiju takođe su imali poboljšanje. Voditelj istraživanja Kevin Harington, rekao je za Bi-Bi-Si da su odgovori na lečenje vrlo impresivni kod raznih vrsta uznapredovalog raka poput raka jednjaka i retkog raka oka.
„Retkost je videti tako dobre odgovore u kliničkim ispitivanjima nekog leka u ranoj fazi, budući da je njihov primarni cilj da se ispita bezbednost lečenja, a uključuju pacijente sa vrlo uznapredovalim vrstama raka kod kojih postojeći tretmani ne deluju“, rekao je Harington, preneo je „Jutarnji list“.
„Naučnici su pre 100 godina otkrili da virusi mogu pomoći u lečenju raka, ali je bio izazov iskoristiti ih na bezbedan i delotvoran način. Ova nova virusna terapija obećava u malom ranom ispitivanju. Sada nam je potrebno više studija da bismo saznali koliko dobro deluje. Istraživanja sugerišu da je kombinovanje višestrukih tretmana lečenja moćna strategija, a terapije uz pomoć virusa, poput ove, mogle bi postati deo našega alata za pobedu protiv raka“, rekla je dr Marian Bejker iz britanskog „Kancer Riserča“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala