- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

U vodama Danske i Švedske otkriveno curenje gasa na „Severnom toku“; Kremlj zabrinut zbog curenja

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaDeo magistralnog gasovoda "Severni tok"
Deo magistralnog gasovoda Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Pomorska uprava Švedske saopštila je da je izdala upozorenje na dva curenja gasa iz ruskog gasovoda „Severni tok“ u švedskim i danskim vodama, piše agencija Rojters.

„Postoje dva curenja na ‘Severnom toku 1’: jedno u ekonomskoj zoni Švedske i jedno u ekonomskoj zoni Danske. Ona se nalaze veoma blizu jedno drugom“, prenela je agencija izjavu predstavnika Švedske pomorske uprave.

Agencija takođe napominje, pozivajući se na ministra energetike Dena Jorgensena, da su danske vlasti pozvale da se poveća gotovost energetskog i gasnog sektora u zemlji nakon tri curenja gasa na gasovodima „Severni tok“ i „Severni tok 2“ u blizini Danske i Švedske.
Švedska pomorska uprava nema informacije o uzrocima curenja gasa na „Severnom toku“, izjavio je za Sputnjik predstavnik uprave.
„Švedska pomorska uprava nema informacije o uzrocima curenja... Naš zadatak je da osiguramo bezbednost plovidbe. To činimo upozoravajući brodove koji se previše približe curenju“, rekao je predstavnik uprave.
U upravi su potvrdili da su curenja gasa otkrivena na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ u vodama Danske i Švedske.
Oštećenja koja su se dogodila istovremeno na tri kraka morskog gasovodnog sistema „Severni tok“ su neviđena i nemoguće je proceniti vremenski okvir za popravke, saopštio je operator gasovoda „Nord strim AG“.

Kremlj zabrinut zbog curenja

Kremlj je veoma zabrinut zbog informacija o padu pritiska i curenjima na krakovima „Severnih tokov“, saopštio je portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov.
„Juče je bila informacija i od ‘Gasproma’ i od kompanije operatora. To su veoma uznemirujuće vesti. Zaista, radi se o nekom oštećenju na gasovodu, još nije jasno kakvom, u danskoj ekonomskoj zoni. Zaista je značajno opao pritisak“, rekao je Peskov.
Prema njegovim rečima, „ovo je situacija bez presedana koja zahteva hitnu istragu“.
Odgovarajući na pitanje novinara da je na gasovodu izvršena sabotaža, Peskov je rekao da se ne sme isključiti nijedna varijanta do rezultata istrage.

Curenje gasovoda

Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
Danska pomorska uprava u ponedeljak je saopštila da je u blizini ostrva Bornholm takođe došlo do curenja gasa, koje „može biti opasno za plovidbu“. Danska agencija za energetiku saopštila je da je do curenja došlo na jednom od dva kraka „Severnog toka 2“ u danskoj oblasti jugoistočno od Dueodea (koji se nalazi na ostrvu Bornholm).
Rad gasovoda „Severni tok“ obustavljen je krajem avgusta zbog problema sa remontom „Simensovih“ turbina izazvanih sankcijama Zapada. Međutim, gasovod je ostao napunjen gasom.
Gasovod Severni tok-2 - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SVET
Naglo pao pritisak gasa na jednom kraku „Severnog toka 2“: Istraga u toku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala