Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Srbija nadgleda dešavanja u okruženju“: Ako dođe do nuklearnog akcidenta – šta građani treba da rade

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaNuklearna elektrana Zaporožje
Nuklearna elektrana Zaporožje - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije Slađan Velinov rekao je da se zbog trenutne situacije u Zaporožju vrše merenja i nadgleda svakodnevno šta se dešava u okruženju. Onoga trenutka ukoliko dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane, imamo plan u slučaju akcidenta, napomenuo je on.
Velinov, koji učestvuje na Generalnoj konferenciji Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u Beču, je dodao da ne treba kupovati jod.
IAEA upozorava - oko Zaporoške nuklearke treba hitno napraviti zaštitnu zonu. Prvi čovek te Agencije potvrdio je da su počele konsultacije sa predstavnicima Ukrajine i Rusije o tom pitanju.
Srbija je članica IAEA koja broji 175 zemalja i prati sva dešavanja koja se tiču nuklearne bezbednosti. Sve odluke, sve propise Međunarodne agencije za atomsku energiju kao i njene aktivnosti prati Direktorat za nuklearnu sigurnost Srbije.
Direktor Direktorata za radijaciju i nuklearnu bezbednost i sigurnost Srbije Slađan Velinov rekao je za RTS da Srbija meri nivo radijacije.
"Mi merimo godišnjim monitoringom, ali zbog trenutne krize merimo i gledamo svakodnevno šta se dešava u okruženju", rekao je Velinov.
Evropske merne stanice pokazuju nam bilo šta da se desi - mi ćemo iste sekinde reagovati. Ako dođe do nestanka struje, bilo čega na samoj stanici u Zaporožju, pratićemo okolne stanice koje su u krugu od par kilometara i onda videti da se bilo šta dešava, objasnio je Velinov.
Odgovarajući na pitanje koliko Srbija ima mernih stanica i da li su rezultati zračenja dostupni javnosti, Velinov kaže da su rezultati dostupni na njihovom sajtu a da Srbija ima devet stanica.
Od Evropske komisije dobili smo projekat, a početkom sledeće godine dobićemo još 33 stanice jer nam je cilj da pokrijemo sve veće gradove u Srbiji, da obnovimo ceo sistem i da ga modernizujemo baš zbog bezbednosti koja je neophodna i zbog praćenja celog sistema.

Ukoliko dođe do akcidenta, koliko su građani u opasnosti?

Velinov je ukazao da ako dođe do akcidenta u samom Zaporožju, to je udaljeno više od 2.000 kilometara od Srbije i dodao da nema potrebe za brigom.
"Nema potrebe za brigom. Mi ćemo tog trenutka ako se nešto desi kontrolisati hranu koja dolazi odande i kontrolisaćemo vodu, inače nema potrebe za kupovinom joda, to je udaljeno više od 2.000 kilometara", ukazao je Velinov.
"Ove godine smo uveli Džej-Rodov sistem, on pokazuje ukoliko dođe do bilo kakvog zračenja a ubace se meteorološki podaci - kuda ide oblak, šta se dešava - daje nam sve aspekte šta možemo da očekujemo i kako da se ponašamo", objasnio je Velinov.

Kakva je procedura u slučaju nekog nuklearnog akcidenta

"U slučaju da dođe do bilo kakvog nukelarnog incidenta samo slušajte naše informacije. To je osnovno i glavno, jer jedino mi imamo prave i nformacije što se tiče takvih stvari", podvukao je Velinov.
Velinov je rekao da u Beču imaju bilateralne sastanke sa potpisnicima ugovora sa zemljama u okruženju.
"Sutra ću imati sastanke sa Mađarima i znaćemo tačno šta se dešava kod njih u Pakšu. Oni će videti kakva su naša merenja što se tiče radioaktivnosti, kompletan monitoring i oni će nama dati svoj", kaže Velinov.
Velinov je poručio građanima da nema razloga za brigu.
"Pratimo sve, gledamo, prave infomacije koje dođu, doći će od nas: Onoga trenutka ako dođe do bilo čega ozbiljnog, mi ćemo reagovati, posavetovaćemo građane: Imamo plan u slučaju akcidenta", zaključio je Velinov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala