- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski biznismen otkrio: Kako sam formirao „Vagner“

© Sputnik / Viktor Antonюk / Uđi u bazu fotografija"Vagner" u Bahmutu u DNR
Vagner u Bahmutu u DNR - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Ruski biznismen Evgenij Prigožin ispričao je kako je 2014. godine formirao rusku vojnu grupaciju „Vagner“.

„Ja sam, kao i mnogi drugi biznismeni, išao na poligone na kojima su se okupljali ‘kozaci’ i rasipao novac, kako bih regrutovao grupu koja će krenuti da štiti Ruse. Vrlo brzo sam shvatio da među svim tim ‘kozacima’ i drugim paravojnim drugovima polovina njih su prevaranti, a druga polovina su oni koji su uzimali novac, unajmljivali dobrovoljce i slali ih gole i bose u smrt“, na stranici kompanije „Konkord“ na društvenoj mreži „VKontakt“ objavljena je izjava Prigožina.

Prema njegovim rečima, on je tada odlučio da se sam pozabavi tim pitanjem i našao je eksperte koji su mogli da pomognu. Dodao je da se grupa, koja je kasnije bila poznata kao Bataljonska taktička grupa (BTG) „Vagner“, pojavila 1. maja 2014. godine.

„Isključivo, zahvaljujući njihovoj neustrašivosti i hrabrosti oslobođen je aerodrom u Lugansku i druga teritorija, i iz korena se promenila sudbina Luganske i Donjecke Narodne Republike“, istakao je Prigožin.

Biznismen je naveo da su od tada mnogi pokušavali da kompromituju „Vagner“. Učesnici grupe, koji umeju samo jedno, da ratuju, štite siromašne, do smrti stoje na strani dobra i pravde, su uvek bili u nesigurnom položaju.
On je podvukao da se ponosi time što je uspeo da odbrani njihovo pravo da štite interese svoje zemlje.

„Bila su veoma teška vremena, svakakva psina je pokušavala da pljune na njih, i kao što znate i na mene, pripisujući nam sve nepostojeće grehe i greške“, dodao je Prigožin.

On je vojnike „Vagnera“ nazvao herojima, koji su štitili narode Sirije i drugih arapskih zemalja, jadne Afrikance i ljude iz Latinske Amerike i postali su jedan od stubova domovine.
U zaključku je objasnio zašto je tako dugo odbijao da prizna da je umešan u delovanje „Vagnera“.

„Dugo sam odbijao napade mnogih protivnika sa jednim glavnim ciljem – kako ne bih izdao momke, koji su temelj ruskog patriotizma“, naglasio je Prigožin.

Podvukao je i da je nekoliko puta pobeđivao na sudovima, uključujući i one u inostranstvu, jer kako je rekao „utakmice bi trebalo pobeđivati na protivničkom terenu“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala