- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Počela bitka za Podgoricu: Hoće li DPS predati ključeve glavnog grada

CC0 / Pixabay / Panorama Podgorice
Panorama Podgorice - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Predizborna kampanja za lokalne izbore u Podgorici i u 13 gradova je uveliko počela i već se može naslutiti da će u borbi za 61 poslaničko mjesto u parlamentu glavnog grada tri koalicije biti suprotstavljene koaliciji koju je DPS, sa svojim tradicionalnim partnerima, naslovio “Svi za naš grad”.
Izbori, koji je trebalo da se održe u maju, zakazani su za 23. oktobar. Pošto je URA riješila da samostalno izađe na podgoričke izbore, Demokrate u koaliciji sa Ujedinjenom Crnom Gorom i Demosom, i DF je riješio da sam izađe na podgoričke izbore.
Nosilac liste Demokratskog fronta na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici biće Jelena Borovinić Bojović, bivša ministarka zdravlja u Vladi Zdravka Krivokapića. Ranije je pominjano da će kandidat za gradonačelnika Podgorice ispred DF-a biti Milan Knežević. Ta koalicija nastupa pod sloganom “Za budućnost Podgorice”.

Kako može da prođe DPS?

Iz DF-a su Sputnjiku saopštili da su oni zagovarali široku koaliciju koja bi okupila sve partije čiji je cilj demokratizacija društva i uklanjanje svih stega koje je bivši režim instalirao i koje prijete da uruše državu. Saopštavaju da će ući u koaliciju sa onim političkim subjektima koji dijele slična načela DF-a.
SNP će na podgoričke izbore izaći sam, a nosilac njegove liste je Nebojša Vuksanović.
Koaliciona izborna lista Demokrata, Ujedinjene Crne Gore i Demosa nastupiće pod sloganom “Idemo, ljudi!" na lokalnim izborima u Podgorici 23. oktobra. Oni su prethodnih dana sklopili dogovor o zajedničkom nastupu. Nosilac liste biće Danilo Šaranović, poslanik Demokrata u Skupštini Crne Gore.
Predsjednik podgoričkog odbora Građanskog pokreta URA i odbornik u Skupštini Glavnog grada, Luka Rakčević, nosilac je liste te partije na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici.
Rakočević je kazao da je u Podgorici "izvjestan pad i kraj DPS-a u Crnoj Gori".
Nosilac liste "Svi za naš grad – dr Ivan Vuković" je dosadašnji gradonačelnik Podgorice. Na toj listi su DPS, SDP, SD, Liberalna partija, DUA, Bošnjačka partija, GP Nova ljevica i DRP, kao i GI “21.maj".
“Evropa sad” će na lokalne izbore u Podgorici izaći samostalno, a zamjenik predsjednika tog političkog subjekta Jakov Milatović biće nosilac liste.

Šta pokazuju ankete

Ankete pokazuju da će pokret “Evropa sad” biti najuspješniji na izborima od novoformiranih partija, samo se postavlja pitanje čije će glasove uzeti, da li glasove DPS-a i njegovih partnera, ili nezadovoljnih građana.
I Slobodna Crna Gora Vladimira Dajkovića počela je kampanju u Podgorici. Sam Dajković predviđa pad DPS-a u Glavnom gradu nakon 30 godina vladavine.
Na podgoričkim izborima pojaviće se i pokret “Preokret” kojeg predvodi nekadašnji poslanik u crnogorskom parlamentu Srđa Perić.
Broj birača u biračkom spisku u Glavnom gradu Podgorica na dan 23. avgust 2022. godine je 143.297, dok je u biračkom spisku za lokalne izbore u opštini Zeta broj birača 12.546, saopšteno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP).
DPS sa svojim tradicionalnim partnerima vlada Podgoricom trideset godina, i po mnogima je to poslednje jako uporište partije Mila Đukanovića, a poraz na izborima u Podgorici označio bi konačan silazak te partije sa vlasti u Crnoj Gori. Zato mnogi značaj podgoričkih izbora upoređuju sa republičkim, budući da je u gradskoj administraciji i firmama zaposleno oko 3,5 hiljada ljudi, uglavnom po partijskom ključu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala