- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Nemačka i Danska: Uzrok curenja na gasovodu ─ diverzija

© Foto : Nord Stream 2/Axel SchmidtPolaganje cevi za gasovod "Severni tok 2" u vodama Švedske
Polaganje cevi za gasovod Severni tok 2 u vodama Švedske - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Nemačka i Danska ne isključuju mogućnost da je do curenja na „Severnom toku 1“ i „Severnom toku 2“ došlo zbog diverzije, prenosi agencija Blumberg.
Neimenovani pripadnik nemačke službe bezbednosti saopštio je agenciji da „dokazi ukazuju na to da je u pitanju pre nasilni čin, nego tehnički problem“.
„Teško je zamisliti da su to bile slučajnosti. Ne možemo isključiti diverziju“, izjavila je danska premijerka Mete Frederiksen, prenosi agencija.
Kompanija „Nord strim 2 AG“ je u ponedeljak saopštila da se na jednom od krakova „Severnog toka 2“ (napunjenog tehničkim gasom nakon izgradnje) dogodila vanredna situacija u vodama Danske u blizini ostrva Bornholm, praćena naglim padom pritiska. Uzroci nisu poznati, uviđaj je u toku, precizirali su iz kompanije. Zatim je operator gasovoda „Severni tok“, „Nord strim AG“, prijavio da je smanjen pritisak na oba kraka (rad gasovoda prekinut je krajem avgusta, ali je on ostao napunjen gasom). Uzroci takođe nisu poznati.
U utorak je Pomorska uprava Švedske saopštila da je izdala upozorenje na dva curenja gasa iz ruskog gasovoda „Severni tok“ u švedskim i danskim vodama, piše agencija Rojters.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala