- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: Danas se od Kijeva odvojio Donbas, proces se može nastaviti

© Sputnik / Braйan Smit / Uđi u bazu fotografijaStalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja
Stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Ulazak Donbasa u sastav Rusije doneće stanovnicima tih prostora mir, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici SB UN.
"Danas se od Kijeva odvojio Donbas, i proces će se nastaviti, ako kijevske vlasti ne shvate greške i strateške loše procene", upozorio je ruski diplomata.
Referendumi u Donbasu su održani transparentno, uz poštovanje svih izbornih pravila, rekao je on, istakavši da su priče da su stanovnici prisiljavani da izlaze na referendum - propaganda.
Po njegovim rečima, specijalna operacija ne bi bila potrebna da je Zapad naterao Kijev da poštuje ljudska prava.
Ruski diplomata je naglasio da „Kijev od 2014. godine namerno vodi politiku fizičkog istrebljenja nepoželjnih stanovnika Luganske i Donjecke Narodne Republike, koji su bili i državljani Ukrajine, pod pokroviteljstvom Evropske unije i SAD.
„Nisu prstom mrdnuli da nateraju kijevske vlasti da poštuju sporazume iz Minska, koji su garantovali bezbednost građana ovih republika i njihovu dostojnu budućnost u Ukrajini“, rekao je Nebenzja, podsećajući da su ukrajinske vlasti „cinično prekršile sve te sporazume“, uključujući Rezoluciju 2202 Saveta bezbednosti UN.
„Zapadne delegacije ne samo da nisu bile ogorčene zbog toga, nego su to tajno i otvoreno podržavale. Da nije bilo te zločinačke popustljivosti i licemerja, da je Zapad naterao svoje štićenike u Kijevu da poštuju elementarna ljudska prava, da poštuju svoje sugrađane, pre svega, njihovo pravo na život, nikakva posebna operacija sa naše strane ne bi bila potrebna“, objasnio je Nebenzja.
Sednica Saveta bezbednosti UN - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
RUSIJA
Kina u UN: Treba poštovati teritorijalni integritet i suverenitet zemalja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala