- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Katalonija se sprema za novi referendum o nezavisnosti

© AP Photo / Santi PalaciosNezavisnost Katalonije
Nezavisnost Katalonije - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Katalonija insistira na tome da vlada Španije potpiše novu saglasnost o sprovođenju obaveznog referenduma o nezavisnosti ove autonomne oblasti, koju će priznati i Madrid i međunarodna zajednica, izjavio je predsednik vlade Katalonije Pere Aragones.

„Dajem inkluzivan predlog jer je upućen svim demokratama, bez obzira da li se zalažu za nezavisnost Katalonije ili ne. To je predlog koji se zasniva na međunarodnim principima“, rekao je on tokom izlaganja u parlamentu.

Aragones je objasnio da Katalonija mora da primeni „zakon o jasnom referendumu“ i da se ugleda na političko iskustvo Kanade i Kvebeka. Dodao je, da s obzirom na iskustvo iz 2017. godine, ovog puta Katalonija ne može da donese odluku dok je Madrid ne odobri.

„Čak i ako se nekome to ne dopada, to je realnost. Danas većina Katalonaca želi da odluči o budućnosti zemlje glasanjem na referendumu“, izjavio je predsednik vlade Katalonije.

U Kataloniji je, 1. oktobra 2017. godine na inicijativu Vlade autonomne pokrajine Katalonije na čelu sa Karlesom Puđdemonom i suprotno stavu španskih vlasti i odluci Ustavnog suda, održan referendum o nezavisnosti.
Na osnovu rezultata glasanja na koje je izašlo 43 odsto glasača, njih 90 odsto je glasalo - za, pa je katalonski parlament proglasio nezavisnost. Nakon toga je vlada Španije raspustila parlament, a određeni broj članova Vlade autonomne pokrajine Katalonije, uključujući Puđdemona, je napustio zemlju.
Demonstranti sa zastavama nezavisne Katalonije u protestnoj šetnji u Barseloni - Sputnik Srbija, 1920, 03.07.2021
Pomilovanje katalonskih separatista, najava pregovora ili vetar u leđa separatistima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala