- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kina poslala još tri satelita u orbitu

CC BY 2.0 / https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/ / Satelit – ilustracija
Satelit – ilustracija - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Kina je 24. septembra iz centra za lansiranje satelita u Zemljinu orbitu ispalila raketu „Kuajidžou 1A“ koja je nosila svemirske letelice „Šijen 14“ i „Šijen 15“. Dva dana kasnije poslala je satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje, koji Zapadu izaziva nelagodu jer se sumnja da je reč o špijunskom satelitu.
Raketa „Kuajidžou 1A“ visoka 20 metara uspešno je isporučila par satelita u orbitu, gde će obavljati različite zadatke, prenose kineski mediji.

„‘Šijen 14Ґ će se uglavnom koristiti za izvođenje naučnih eksperimenata i testiranje novih tehnologija, dok će ‘Šijen 15‘ pružati podatke iz oblasti premera zemljišta, urbanističkog planiranja i prevencije i ublažavanja katastrofa“, prenosi Sinhua.

Drugo lansiranje izvedeno je 26. septembra iz centra za lansiranje u jugozapadnoj provinciji Sečuan. Raketa „Long marč 2D“ uspešno je prenela satelit „Jaogan 36“ za daljinsko otkrivanje u orbitu, navodi agencija.
Sinhua nije dala detalje o satelitu, ali kako piše portal „Spejs“ pretpostavlja se da je to neka vrsta špijunskog satelita.
Zapadni stručnjaci veruju da sateliti „Jaogan“ — a ima ih mnogo, pošto je Kina takođe lansirala više setova „Jaogan 35“ u orbitu ove godine — prikupljaju podatke i slike za civilne i vojne svrhe.
Prikaz budućeg američkog vojnog satelita - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Američki špijunski satelit lansiran u orbitu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala