Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Hoćemo li u savez koji će nas uvesti u sukob sa celim svetom: Vulinov odgovor evropskim poslanicima

© Sputnik / Lola ĐorđevićAleksandar Vulin
Aleksandar Vulin - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Moramo da se zapitamo da li želimo da postanemo deo saveza koji će nas uvesti u sukob sa čitavim svetom, izjavio je danas Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Republike Srbije u odgovoru grupi poslanike iz grupe Socijaldemokrata u Evropskom parlamentu.
Socijaldemokrate, druga najbrojnija poslanička grupa u EP, objavile su danas da Evropska unija ne može da nastavi pristupne pregovore sa Srbijom ako se Beograd ne uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije.
U odgovoru na ovu objavu Vulin je naveo da njihovo saopštenje liči na saopštenja evropskih socijaldemokrata pred Prvi svetski rat, kada su podržali Evropu u srljanju u sukob i za rat okrivili Srbiju.
„Samo su srpske socijaldemokrate bile protiv ratnih kredita ostajući uz svoju ideologiju, ali na svoju štetu i štetu Srbije“, saopštio je Vulin dodajući da će Evropska unija, ako nastavi sa politikom pretnji i ucena i posluša socijaldemokrate, potvrditi da je u svađi i sa sobom i sa svojim okruženjem.
Evropska unija je uspela da izgubi Veliku Britaniju, uvela je sankcije Rusiji, Belorusiji, Iranu, pleni imovinu ruskim građanima i zabranjuje medije koji ne ponavljaju stavove Brisela, navodi se u saopštenju.
„Evropska unija bi Kini da uređuje državu i sprečava njene investicije, pa zato sa njom ima najlošije odnose od nastanka Evropske unije; Tursku decenijama drži na vratima unije i proglašava je diktaturom, a otvoreno preti Italijanima da će njihov slobodan izbor imati finansijske posledice. Člana Evropske unije, Mađarsku, Brisel je proglasio diktaturom i novčano je kažnjava, Poljsku kritikuje za sve osim za odnos prema Ukrajini, od Bosne i Hercegovine traži da prekrši Dejtonski sporazum i ukine Republiku Srpsku, a Srbiji preti da će prekinuti pregovore o pristupanju. Zaista moramo da se zapitamo da li želimo da postanemo deo saveza koji će nas uvesti u sukob sa čitavim svetom“, izjavio je Vulin.
U komentaru Socijaldemokrata u EP, koje je potpisao hrvatski poslanik Tonino Picula, piše:
„Veoma razočaravajuće od države koja teži da se pridruži EU“.
Šefovi diplomatija Rusije Sergej Lavrov i Srbije Nikola Selaković potpisali su u Njujorku Plan konsultacija ministarstava spoljnih poslova dve zemlje za naredne dve godine.
To su osudili brojni evropski zvaničnici, a ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da Amerika očekuje objašnjenje od Srbije šta su potpisali Beograd i Moskva.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala