Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ambasada Rusije o Hilu: Tužno je koliko nisko američka diplomatija može da padne

© Sputnik / Aleksandar MilačićRuska ambasada u Beogradu
Ruska ambasada u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
Pratite nas
Ambasada Rusije u Srbiji oglasila se danas povodom izjava ambasadora SAD u Srbiji Krisotfera Hila o rusko-srpskim odnosima.
Komentar ruske Ambasade prenosimo u celosti:
Bez preterivanja, zapanjeni smo neprimerenim izjavama ambasadora SAD u Srbiji K. Hila o rusko-srpskim odnosima. Ovog puta zaista je nadmašio samog sebe, razuzdano zahtevajući – kao da ima takvo pravo – objašnjenja (!) od vlasti zemlje domaćina u vezi sa potpisivanjem od strane ministara spoljnih poslova Rusije i Srbije 23. septembra 2022. godine u Njujorku plana konsultacija između resora za 2023-2024. godinu.
Tužno je posmatrati koliko nisko američka diplomatija može da padne da bi sprovela zadatke nametanja suverenim državama stava Vašingtona o „jedinstvu u rusofobiji“, zamene međunarodnog prava „poretkom zasnovanim na pravilima“, povoljnim samo za SAD, i širenja – na osnovu nefer konkurencije – tržišta za američke energente, koji svakako zaostaju za ruskim prirodnim gasom i u ceni i u kvalitetu.
Ne sumnjamo da mnogi u Srbiji, koja je 1999. godine postala žrtva američke i NATO agresije, ovakav pristup kategorički ne prihvataju.
Ambasada Rusije u Beogradu, sa svoje strane, nastaviće, u kontaktu sa srpskim partnerima, sa naporima da se dosledno jača bilateralna strateška saradnja u svim oblastima od zajedničkog interesa, uključujući dijalog između ministarstava spoljnih poslova o širokoj lepezi aktuelnih pitanja. Sprovoditi taj posao – za razliku od Amerikanaca koji više vole da diktiraju svoje uslove – i dalje nameravamo, rukovodeći se principom jednakosti, striktno u skladu sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima iz 1961. godine.
Uzgred, posavetovali bismo gospodinu Hilu da se upozna sa navedenom Bečkom konvencijom. Lako je pratiti odredbe tog dokumenta. Potrebno je samo naučiti da poštujete pravo drugih država na nezavisnu politiku. Ova sposobnost će ubuduće dobro doći Vašingtonu – u uslovima nepovratne istinske demokratizacije međunarodnih odnosa i formiranja policentričnog sveta, SAD će pre ili kasnije morati da se pomire sa objektivnom realnošću i odustanu od neokolonijalnih navika i neopravdanih ambicija da budu „svetski generalni guverner“.
Američki ambasador Kristofer Hil  - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2022
SRBIJA
Priviđa mu se Ukrajina u planu Srbije i Rusije: Ambasador SAD nastavio sa potpuno apsurdnim izjavama
Neredi ispred Skupštine Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 14.09.2022
SRBIJA
Američki ambasador Hil režira državni udar u Srbiji – haos je „zakazao“ za subotu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala