- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Stejt department: Snoudenu treba da se sudi u Americi

© AP Photo / Luis M. AlvarezStejt department
Stejt department - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Bivši saradnik CIA Edvard Snouden bi trebalo da se vrati u Sjedinjene Američke Države i da mu se sudi, izjavio je portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

„Naša pozicija se nije promenila, gospodin Snouden bi trebalo da se vrati u SAD, da mu se sudi, kao bilo kom drugom građaninu Sjedinjenih Američkih Država“, rekao je Prajs na brifingu.

Prema rečima predstavnika Stejt departmenta, Vašington i dalje smatra da je Snouden američki građanin, iako je on javno izjavljivao da se njega odriče. Prajs je pretpostavio, da s obzirom na to da je Snouden dobio rusko državljanstvo, onda ga mogu i mobilisati kako bi učestvovao u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini. Međutim, Anatolij Kučerena, advokat Snoudena, je opovrgao tu informaciju.
Ruski predsednik Vladimir Putin je danas dao državljanstvo Edvardu Snoudenu.
​Podsetimo, Edvard Snouden, bivši radnik CIA, saradnik NSA i uzbunjivač, dobio je 2013. godine azil u Rusiji nakon što je razotkrio tajne američkog programa masovnog prisluškivanja.
Snouden je 2019. godine izjavio da bi se vratio u SAD ukoliko bi mu se garantovalo fer suđenje. On je, inače, u Americi optužen za izdaju i špijunažu.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
RUSIJA
Putin dao državljanstvo Snoudenu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala