Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Selaković: Hrvatska izašla iz okvira politike EU

© Sputnik / Lola Đorđević Nikola Selaković
 Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković ocenio je danas da je šef hrvatske diplomatije Gordan Grlić Radman javno izrečenom ocenom da je priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti „Kosova“ od strane Srbije neminovnost, izašao iz okvira zvanične politike EU, koja je po tom pitanju na statusno neutralnim pozicijama.
„Srbija, uprkos željama hrvatskog ministra, neće priznati jednostrano proglašenu nezavisnost svoje južne pokrajine, i za to ima čitav niz valjanih razloga, a njeni argumenti čvrsto su zasnovani na međunarodnom pravu, na pravno važećoj Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN, odnosno na temeljnim principima na kojima počivaju savremeni međunarodni odnosi“, rekao je Selaković.
On je ocenio da je pozicija hrvatske diplomatije po tom pitanju protivrečna jer brani teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine, a istovremeno Srbiji uskraćuje ista prava, što nije, kako je rekao, ni principijelno ni dobrosusedski.

„Principi međunarodnog prava moraju biti univerzalni da bi uopšte bili principi, a svako odstupanje od pravila i prihvatanje presedana zapravo obesmišljava međunarodno pravo i ruši njegove temelje“, poručio je šef srpske diplomatije, prenosi Tanjug.

On dodaje da je, upravo zbog toga, sve veći broj zemalja spreman da povuče priznanje samoproglašenom „Kosovu“ i izrazio nadu da će tim putem poći i Republika Hrvatska.
Grlić Radman je u intervju za „Albanijan post“ ocenio da su naredni meseci odlučujući za postizanje sporazuma Beograda i Prištine, i da je priznanje tzv. Kosova od strane Srbije „neminovnost".
Grlić-Radman je dodao da moraju biti sprovedeni dogovori postignuti u Briselu, uključujući i onaj o Zajednici srpskih opština, ali, prema njegovoj oceni, ZSO mora biti u skladu sa ustavom tzv. Kosova i „ne sme imati ovlašćenja koja ugrožavaju suverenitet i funkcionalnost Kosova“.
Vojnici Kfora na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
SRBIJA
Kfor izveo vežbu „Mračni anđeo“ u kampu u Dečanima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala