- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Noćas ćemo saznati da li Zemlja može da se odbrani od svemirskih objekata

CC BY 2.0 / NASA DART Mission / Misija „Dart“
Misija „Dart“ - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Noćas će naučnici će ispratiti namerno izazvan sudar „Dart“ letelice i asteroida kako bi istražili da li je moguće odbraniti Zemlju od potencijalnih pretnji iz svemira.
NASA planira da namerno izvede sudar svemirske letelice i asteroida kako bi testirala sistem planetarne odbrane u slučaju da nam u budućnosti zapreti realna pretnja. Stručnjaci tvrde da ne postoji rizik po našu planetu, ni po njene stanovnike, a svi oni koji žele moći će i da prate ovo dešavanje uživo na NASA TV i njihovom kanalu na Jutjubu.
Test dvostrukog preusmeravanja asteroida je pokrenut još prošlog novembra, a večeras na 11 miliona kilometara od Zemlje će konačno i doći do njegove realizacije – sudar asteroida Dimorfos koji putuje skoro 25.000 km na sat, i svemirske letelice „Dart“. Naučnici tvrde da će ovo dovesti do kompletnog uništenja letelice vredne 300 miliona dolara, ali i do preusmeravanja Dimorfosa za delić procenta bez većih oštećenja. Tom prilikom ceo proces će biti pažljivo sniman i pročuvana teleskopima sa Zemlje, a kako objašnjavaju misija će se smatrati uspešnom ako minimalna promena bude iznosila 73 sekunde.
Asteroid u svemiru - Sputnik Srbija, 1920, 22.09.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Misija od istorijskog značaja: NASA uskoro testira odbranu planete Zemlje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala