- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Minsku potrebne bezbednosne garancije u slučaju mirovnog sporazuma Moskve i Kijeva

© MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Belorusiji će biti potrebne konkretne bezbednosne garancije za sebe ako se postignu mirovni sporazumi između Rusije i Kijeva, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej u intervjuu za Sputnjik.
„Ako se postignu ikakvi sporazumi, ako se ovaj proces nastavi, onda bismo takođe želeli da razumemo šta je u pitanju i koje garancije dobija svaka od strana. I ne bismo želeli da ostanemo po strani od ovih garancija“, objasnio je Makej.
„Takođe bismo želeli da imamo konkretne, definisane bezbednosne garancije za Belorusiju. To je apsolutno prirodno“, naglasio je on.
Prema njegovim rečima, Belorusija je zainteresovana da region živi u miru i da taj mir Minsku obezbeđuje stabilan politički i ekonomski razvoj države i društva.
„Još u martu-aprilu smo govorili da Belorusija takođe treba da učestvuje u konačnim sporazumima, kada je bio u toku pregovarački proces. Ne radi se o tome da želimo nešto da iscenjkamo“, dodao je on.
Kako je istakao, da je pregovarački proces između Moskve i Kijeva nastavljen, sve nijanse bile bi precizirane u završnom dokumentu, pre svega u vezi sa osiguravanjem bezbednosti svake od strana.
„Bez Belorusije, koja se nalazi u centru Evrope, takođe je nemoguće postići potpunu i apsolutnu bezbednost u ovom regionu. Ako budemo neka problematična zemlja, to nikome neće biti od koristi“, dodao je on.
Makej je priznao da se, prema rečima ruskog ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova, pre prekida pregovora sa Kijevom razgovaralo o čvrstom završnom dokumentu.
On je dodao da je Belorusija spremna da Rusiji i Ukrajini pruži platformu za mirovne pregovore, ali da sve zavisi od želje strana.
Prema njegovim rečima, Minsk se uvek zalaže za diplomatsko rešenje svih problematičnih pitanja, svih sukoba, jer „pre ili kasnije, svaki rat se uvek završava za pregovaračkim stolom“.
„Što se tiče ove situacije, na najvišem nivou beloruski predsednik je više puta izjavio da smo spremni da učinimo sve da se sukob u Ukrajini okonča i da se to desi što je pre moguće. Zato smo spremni da pružimo platformu za pregovore, ali za to mora postojati politička volja sa obe strane“, rekao je Makei.
Govoreći o Rusiji, Ukrajini i Belorusiji, ministar je napomenuo da ove tri slovenske države treba da žive u miru, prijateljstvu i slozi.
„Ali, nažalost, danas nema nikakve spremnosti da se čak i pokuša da se nađe način da se okonča ovaj sukob, pre svega sa strane Kijeva“, naglasio je on.
On je podržao stav da Zapad vodi posrednički rat sa Rusijom „do poslednjeg Ukrajinca“.
„Zapravo se to i dešava. I, čini mi se, što se ovaj sukob više odugovlačio, to će više tragedije doneti, pre svega našem južnom susedu“, dodao je on.
Makej je podsetio da je posle sastanka predstavnika Moskve i Kijeva u Istanbulu pregovarački proces zastao i stoga smatra da Sjedinjene Američke Države i Evropa nisu zainteresovane za rešavanje ukrajinskog sukoba.
„Zašto? Iz poznatih razloga. Rusija je u centru pažnje. I, naravno, niko od naših zapadnih partnera ili protivnika ni na koji način ne bi želeo da dozvoli Rusiji bilo šta da dobije u ovoj situaciji. Zato što niko ne želi preporod Rusije kao sile koja bi odigrala svoju odgovarajuću ulogu u svetu“, naglasio je on.

O ruskim vojnim bazama

Belorusiji, s obzirom na trenutni nivo razvoja odbrambenih tehnologija, još nije potrebno raspoređivanje ruskih vojnih baza, dodao je Makej.
Upitan da li jačanje NATO-a u blizini granica Belorusije čini ideju o postavljanju ruskih baza u toj zemlji relevantnijom, Makej je rekao da se ti razgovori vode već duže vreme.
„Niko ne zna šta bi moglo da se desi i ništa se ne može isključiti u budućnosti, s obzirom na nepredvidivost razvoja situacije, nepredvidivost ponašanja naših partnera“.

„Ali u ovom trenutku, s obzirom na visok nivo vojne tehnologije koji je danas postignut, mislim da nema posebnog smisla razmeštati dodatne strane, u ovom slučaju ruske vojne baze na teritoriji Belorusije“, ocenio je ministar.

Prema njegovim rečima, „dovoljno je razmestiti odgovarajuću tehniku u Smolensku oblast i još negde i to će, možda, izgledati čak i efikasnije od razmeštanja konkretnih ruskih baza u Belorusiji“.
On je podsetio da su Rusija i Belorusija stvorile zajedničku grupu trupa, postoje zajedničke obuke, planovi za zajedničke vežbe.
Rusija je nedvosmisleno izjavila da „ako neko pokuša da izvrši neke namere protiv Belorusije, onda ćemo to smatrati za napad na Saveznu državu, čitaj – napadom na Rusku Federaciju“, zaključio je Makej.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala