- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kako je Ukrajina postala poligon za testiranje zapadnog oružja

© AP Photo / Ukrainian Defense Ministry Press Service Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima "Džavelin"
Ukrajinski vojnici sa prenosivim lanserima Džavelin - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Ukrajina nije samo postala idealni poligon za testiranje zapadnih sistema naoružanja, vojnih taktika i tehnologija, nego i mesto na kom američki instruktori obučavaju kako ukrajinske oružane snage, tako i plaćenike iz različitih zemalja sveta, ocenjuje za Sputnjik ruski vojni istoričar Jurij Knutov.
Na teritoriji ove zemlje, prema rečima Knutova, strani plaćenici i ukrajinske Oružane snage sprovode nehumane eksperimente: od testiranja efikasnosti oružja tokom kog gine veliki broj civilnog stanovništva do uvežbavanja vojne taktike, koju će oružane snage NATO zemalja primenjivati tokom borbenih dejstava u budućnosti.
Zamenik ministra odbrane Ukrajine Vladimir Gavrilov je otvoreno i bez ustezanja, govoreći tokom konferencije američke nacionalne odbrambene industrije u Teksasu, pozvao Belu kuću da nastavi da isporučuje najnoviju tehnologiju i opremu ukrajinskoj državi, koje će se, prema njegovim rečima, testirati tokom borbenih dejstava na teritoriji ove države.

Ukrajina – idealni poligon za testiranje oružja

Od početka ruske specijalne vojne operacije Ukrajina je postala idealni poligon za testiranje raznih vrsta zapadnog oružja. Međutim, odavno nije tajna da su neka od njih prvi put korišćena tokom borbenih dejstava u ukrajinskoj državi.
Među najpoznatijim oružjem, koje se uveliko nalazi u rukama Oružanih snaga Ukrajine, prema rečima Knutova, nalaze se američki prenosivi protivvazdušni raketni sistemi „Stinger“, protivvazdušne rakete „NASAMS“, najnoviji britanski sistemi „Martlet“ i dronovi-kamikaze „Svičblejd“.
Američki protivvazdušni raketni sistemi „Stinger“ se koriste za uništavanje aviona, helikoptera i bespilotnih letelica. Osim toga, namenjeni su i za granatiranje kopnenih i površinskih ciljeva.
„Ovaj sistem koristi rakete vazduh-vazduh koje imaju priličnu visoku sposobnost manevrisanja. Domet ovog oružja iznosi oko pet do šest kilometara“, objašnjava naš sagovornik.
Prema rečima Knutova, norveške protivvazdušne rakete „NASAMS“, namenjene su za borbu protiv manevarskih aerodinamičkih ciljeva na malim i srednjim visinama, kao i sistema protivvazdušne odbrane. Trenutno su na službi u dvanaest zemalja sveta, uključujući Norvešku, Finsku, Australiju, Španiju i Sjedinjene Američke Države.
Što se tiče dronova-kamikaza „Svičblejd“, Amerikanci su ih aktivno koristili kako na Bliskom istoku, tako i u Avganistanu. Ovi dronovi su na teritoriji Ukrajine prvi put upotrebljeni protiv teških oklopnih vozila. Treba napomenuti da postoje dve vrste „Svičblejda“. Svičblejd 300 je težak nešto više od 2,5 kilograma. On može da stane u običan vojnički ranac. Domet leta je do deset kilometara, dok je brzina krstarenja 100 kilometara na sat. Koristi se za uništavanje vozila i žive sile.
Međutim, Svičblejd 600 je véći i teži. Njegova težina iznosi oko 23 kilograma. Pogađa ciljeve na udaljenosti do 40 kilometara. Ovo oružje je efikasno u borbi protiv svih modernih oklopnih vozila.
Što se tiče britanskog projektila zemlja-zemlja, zemlja-vazduh, vazduh-zemlja „Martlet“, ova raketa je dobila naziv po mitskoj ptici koja nikada ne miruje. Ovo je višenamenski vođeni projektil male dimenzije, koji se na službi nalazi od 2021.godine.
Interesantno je dao London nikada zvanično nije potvrdio da su ove rakete isporučivane ukrajinskim Oružanim snagama tokom specijalne vojne operacije. Da su korišćene tokom borbenih dejstava u Ukrajini, potvrđuje video-snimak, koji se pojavio na internetu. Na video-snimku, nalazi se vojska 95. vazdušno-juriše brigade Oružanih snaga Ukrajine, koja pokazuje kako koristi „Martlet“ protiv ruskih bespilotnih letelica „Orlan-10“.

Gine veliki broj civilnog stanovništva

Ovo oružje, kako kaže naš sagovornik, na teritoriju Ukrajine isporučuju i zapadne i američke kompanije.
„Predstavnici kompanija daju uputstva za korišćenje oružja. Kada ono pristigne u ukrajinsku državu, njega ne koriste prvo ukrajinske Oružane snage, nego strani plaćenici, odnosno, oficiri i vojnici koji se zamaskirani kao plaćenici bore na teritoriji ove zemlje. Oni koriste oružje tokom borbenih dejstava, a zatim šalju video-snimak, kao i informaciju o njegovoj efikasnosti“, objašnjava sagovornik Sputnjika, dodajući da ukrajinskim Oružanim snagama i stranim plaćenicima veoma pomažu američki instruktori.
Prema rečima stručnjaka, tokom testiranja zapadnog oružja gine veliki broj civilnog stanovništva. „Zapadnim oružjem ukrajinske trupe granatiranju kako naselja i civilne objekte, tako i škole. Ovo se radi da bi se terorisalo civilno stanovništvo. Trenutno je intenzitet granatiranja od strane ukrajinskih trupa pojačan, zbog održavanja referenduma o ulasku regiona u sastav Rusije“, naglašava Knutov.
Podsetimo, od početka godine SAD, kao i druge zapadne zemlje povećale su isporuke oružja i municije Ukrajini. Ovaj proces je nastavljen nakon što je počela ruska specijalna vojna operacija. Pored borbenih vozila, kijevski režim dobija velike količine protivvazdušnih raketnih sistema „Stinger“ i „Starstrik“, rakete „Džavelin“ i „NLAV“, lake protivtenkovske topove i haubice, dronove-kamikaze, malokalibarsko oružje, šlemove i pancire.
Ruska avijacija Su-57 - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Specijalna operacija u Ukrajini
Ruska avijacija likvidirala 100 stranih plaćenika i ukrajinskih nacionalista kod Svjatogorska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala