- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Neophodna sistemska rešenja za prevazilaženje energetske krize | Energija Sputnjika

CC0 / Unsplash / Dalekovod
Dalekovod - Sputnik Srbija, 1920, 26.09.2022
Pratite nas
Energetska kriza, skupi nafta, gas i struja, štednja energije, korišćenje alternativnih goriva, samo su neki od pojmova koji su top tema za političare, privrednike i običan narod u Srbiji i svetu.
Poseban problem u našoj zemlji je električna energija, odnosno, problem Elektroprivrede Srbije da u sopstvenim kapacitetima proizvede dovoljno struje za domaću potrošnju.
Država je izašla sa preporukama štednje, najavljuju se motivaciona umanjenja računa za domaćinstva, a privreda i javne samouprave pripremaju planove umanjenja potrošnje.
Sve to dovelo je do situacije u kojoj se priča da bi problem manjka domaće proizvodnje struje mogao biti rešen energetskom efikasnošću. Stručnjaci, međutim, ukazuju da se ne sme razmišljati samo o predstojećoj zimi već da treba primeniti sistemska rešenja, koja će unaprediti ne samo elektroenergetski sistem već celokupnu energetiku države.
O tome da je neophodno graditi nove kapacitete, napraviti cenovni paritet svih vrsta energenata (električne, toplotne, gasa, takozvanog čvrstog ogreva), promeniti tarifni sistem za obračun potrošnje električne energije, primeniti obračun daljinskog sistema grejanja po utrošku (a ne po kvadraturi) u emisiji „Energija Sputnjika“ govori profesor Mašinskog fakulteta dr Miloš Banjac.
Energija Sputnjika“ je emisija portala i radija Sputnjik koju vodi Jelica Putniković, stručnjak za energetiku.
Teme su mahom vezane za energetiku i ekonomiju, lokalnog i globalnog karaktera, a gosti su stručnjaci u svojim poljima. Emituje se svakog ponedeljka u 21.00.
Neophodna sistemska rešenja za prevazilaženje energetske krize | Energija Sputnjika
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue i analize gorućih pitanja u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
28 April, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala