- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Vlada Srpske spremila odgovor na odluku Ustavnog suda BiH

© Sputnik / Aleksandar MilačićVlada Republike Srpske
Vlada Republike Srpske - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Vlada Republike Srpske utvrdiće i Narodnoj skupštini Srpske predložiti novi zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH doneo politički motivisanu i neustavnu odluku kojom je aktuelni zakon stavio van snage, saopšteno je danas iz Vlade.
S ciljem zaštite imovine Republike Srpske i odlučna u očuvanju pravne sigurnosti svih građana i institucija Srpske, a koja je teško narušena ovom odlukom Ustavnog suda BiH, Republika Srpska će usvojiti novi zakon o nepokretnoj imovini, ističe se u saopštenju.
Vlada Republike Srpske osuđuje odluku Ustavnog suda kojom je poništen Zakon o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske, te ocenjuje da se na taj način direktno narušava dejtonsko uređenje i sam Ustav BiH.
„Usvajanjem novog zakona, imovina Republike Srpske ostaće imovina Republike Srpske, kako je to decidno i nedvosmisleno utvrđeno Dejtonskim mirovnim sporazum, te ne postoji niti jedan sud koji može da ospori pravo Srpske da bude vlasnik svoje imovine“, dodaje se u saopštenju.
Ustavni sud BiH utvrdio je na sednici u četvrtak, 22. septembra, da „Republika Srpska nema ustavnu nadležnost za regulisanje pravne materije koja je predmet Zakona o nepokretnoj imovini koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti Republike Srpske“, jer je to, kako navodi, „nadležnost BiH“, prenosi RTRS.
Bosna i Hercegovina - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
REGION
Sad je jasno: Zapad i Sarajevo hoće da budu vlasnici Republike Srpske, a Srbi da budu podstanari
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
REGION
Republika Srpska će odgovoriti snažno i neočekivano: Dodik o odluci Ustavnog suda BiH
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala