- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Veliki sukob je sve bliže: Zapad spinuje da Putin preti nuklearnim ratom, a sve je obrnuto /video/

CC0 / Pixabay / Led i vatra
Led i vatra  - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije nije spomenuo mogućnost nuklearnog napada bez povoda, kako se to plasira u većini zapadnih medija, već je to odgovor na pretnje koje već duže vreme stižu na račun njegove zemlje, kaže šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić koji upozorava da je sve bliži otvoreni sukob Rusija – NATO.
Ako gledamo pola godine unazad, od kada je počeo sukob u Ukrajini, pa čak i pre toga, onda možemo da vidimo da je Rusija slala poruke upozorenja koje na Zapadu nisu prihvatali. Zbog toga se, kaže Kesić, sada nalazimo u situaciji koja je najveća pretnja nuklearnog rata od Kubanske krize. On podvlači da je jako bitno na pravi način protumačiti obraćanje Vladimira Putina.
„Predsednik Rusije je upozorio na mogućnost korišćenja nuklearnog oružja u kontekstu pretnji koje stižu sa Zapada da će ga upotrebiti ili da im je legitimno da se gađaju nuklearne elektrane na teritoriji pod kontrolom ruske vojske. Vladimir Putin je samo odgovarao na pretnje koje su stizale iz zapadnih glavnih gradova Evrope, pa čak i iz Kongresa iz SAD. To je veoma važno, jer na Zapadu postoji spin koji se plasira u medijima, a to je da je ovo Putinova pretnja bez ikakvih provokacija koji onda pokazuje da ruski lider nije racionalan i uspaničen zbog uspeha ukrajinske vojske u poslednjoj ofanzivi“, naglasio je Kesić.

Sve bliži otvoreni sukob Rusija – NATO

Ukoliko se stvari tako posmatraju, dodaje on, možemo samo da očekujemo seriju odluka koji će terati ovaj sukob ka eskalaciji, a ne smirivanju tenzija.
Naš sagovornik smatra da zbog toga stvarno postoji razlog da budemo zabrinuti, jer i ovog puta zapadni lideri neće shvatiti Putinovo upozorenje već će povući poteze koji će nas voditi bliže ka sukobu koji niko ne priželjkuje, ali koji je realan.
„U kontekstu izjava koje stižu iz Vašingtona i ostalih evropskih prestonica ne vidim mogućnost da idemo ka deeskalaciji, jer oni najavljuju da će odgovoriti Putinu sa dodatnim naoružavanjem Ukrajine u vidu mnogo opasnijeg naoružanja nego što su to do sada činile. Zbog toga smatram da idemo sve bliže ka otvorenom sukobu Rusije i NATO“, ocenjuje Obrad Kesić.

Referendumi - nova faza sukoba

Da Ukrajina ima šanse da dobije rat, pokazuje gotovo 95 odsto zapadnih medija nakon objave delimične mobilizacije Ruske federacije. Naš sagovornik ukazuje na činjenicu da većina tih medija ne objašnjava da se radi o mobilizaciji koja pokriva jedan odsto mogućih rezervi kojima Rusija raspolaže ali to tumačenje daje podršku onim jastrebovima koji traže da se Zapad sve više uključuje u taj rat i da pruža sve veću podršku.
Sa druge strane, kaže Kesić, imamo i nekoliko glasova koji govore da je ovo sasvim jedan novi momenat ne samo zbog mobilizacije, već i zbog referenduma koji treba da se održe na postoru Donbasa kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti.
„Referendum menja karakter ovog rata bar iz perspektive Ruske Federacije, jer ona ulazi u odbranu teritorijalnog integriteta i suvereniteta Rusije. Važno je da razumemo da je to nova faza sukoba koja odgovara na nastavak vojne podrške Ukrajini koja dolazi sa Zapada. Drugim rečima, Rusija je do sada bila strpljiva, pokušavala je da sprovodi rat na veoma uzdržan način. Ipak, nakom poslednje ukrajinske ofanzive, Rusi su počeli da gađaju ciljeve infrastrukture i elektrane čime su najavili da više nema onako uzdržanog sprovođenja rata. To nije poruka koja se šalje samo Kijevu, već i Briselu“, izjavio je naš sagovornik.

Zapad ne dozvoljava Ukrajini da pregovara o primirju

Povodom govora ukrajinskog predsednika pred Generalnom skupštinom UN i njegovih zahteva da dobije oružje dugog dometa, da se oduzime Rusiji pravo na veto u SB, da joj se uvedu sankcije, Kesić kaže da takve vrste pretnji ne pomažu da prikupe podršku većine svetskih država koje ovaj sukob ne vide na način koji ga vidi Zapad.
Takođe, dodaje on, ostale države ne vide razlog zašto bi uništavale svoje ekonomije i zašto bi njihovi građani trpeli veću štetu od onih koje trpe zbog zapadnih sankcija koje ugrožavaju stabilnost celog sveta.
„Od tog njegovog spiska želja, delimično bi mogao da se ispuni samo deo oko naoružavanja i municije koja je mnogo opasnija, rakete koje su isporučene Ukrajini imaju mnogo dalji domet nego što je to do sada bio slučaj. Istovremeno imamo i najave od recimo Nemačke ali i drugih evropskih zemalja da oni više nemaju kapaciteta da šalju dodatno oružje i visokotehnološke sisteme, jer bi time ugrozili svoje potrebe za nacionalnu odbranu“.
Ne vidim, dodaje Kesić, da Zapad ima kapacitet da drži korak sa Rusijom u naoružavanju ali će to pokušavati da učini na kraće staze zbog čega se i prolongiraju mirovni pregovori Kijeva i Moskve.
„Sada već znamo da su Ukrajinci u Turskoj bili spremni da prihvate neke ustupke i da ozbiljno uđu u pregovore o primirju ali da im Zapad to nije dozvolio“, zaključuje naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala