- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

U Baru počeo pravoslavni dečji sabor /video/

© Foto : printskrin/JutjubHHI Dečji sabor u Baru
HHI Dečji sabor u Baru - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Svetom arhijerejskom liturgijom koju je u sabornom hramu Svetog Jovana Vladimira služio Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, u Baru je jutros počeo XXI pravoslavni dečji sabor koji se ove godine održava pod sloganom: „Blago meni – djeca Crne Gore svom Mitropolitu Amfilohiju“.
Barski saborni hram je osvećen pre šest godina, molitvom i blagoslovom pravoslavnih patrijaraha: jerusalimskog Tefila III i srpskog Irineja, prenosi portal Mitropolije crnogorsko-primorske.
Mitropolit Joanikije je u liturgijskoj besedi podsetio da je drevni običaj da se proslavljaju godišnjice osvećenja ovako značajnih hramova.
„Da zablagodarimo Bogu na Njegovim velikim darovima, koji je položio blagoslovenu misao u srce našeg blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija da se ovde podigne saborni hram, i koji je pokrenuo tadašnjeg protojereja Bogića Femića da se izbori za ovu lokaciju koja tada nije bila centar grada Bara, ali sada sigurno jeste“, rekao je vladika.
Kako je naveo, ove godine su spojene dve svečanosti - obeležavanje godišnjice i dečji sabor, sabor pravoslavne dece i omladine Crne Gore.

„Ovo je divni dečji sabor koji je ustanovio naš blaženopočivši Mitropolit Amfilohije. Godinu, dve nije mogao da funkcioniše zbog epidemije, ali evo, slava Bogu, dočekali smo i taj dan da nastavimo sa ovim dečjim saborom“, kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Naglasio je da nije slučajno što se sabor održava u ovome hramu.
„Ovaj hram više pripada njima, mladoj generaciji koja raste, nego nama odraslima. I ovde imamo priliku, u ovome velikome hramu da ih sve saberemo i da se svi ovde danas radujemo i proslavimo Boga koji blagosilja decu”, naglasio je vladika Joanikije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala