- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Rivian bi mogao za nas da znači i put do elektromobila

Automobil marke rivijan - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Vest da američki proizvođač električnih automobila, Rivian automotiv u Beogradu otvara razvojni centar znači da ćemo u automobilskoj industriji, primenom novih tehnologija, ubuduće praviti kompenente veće vrednosti nego do sada. To je značajno jer u jednom trenutku možda budemo radili i finalni proizvod, smatra ekonomski analitičar Bojan Stanić.
Potvrda da će Rivian automotiv u Beogradu zaposliti 200 inženjera i tehničara stigla je i od te američke kompanije, pošto je to prvo najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Rivian će u Beogradu razvijati napredne tehnologije

Iz Riviana su precizirali da će se radna mesta ticati naprednih tehnologija povezanih sa automobilskom industrijom na koje vozači mogu da se oslone tokom upravljanja automobilom. O kojim pozicijama je reč moguće je saznati na sajtu rivian.com/careers na kome je regrutovanje već počelo.
Osnovan 2009. godine kao startap, Rivian je u međuvremenu izrastao u petu najveću automobilsku kompaniju na svetu koja je u 2021. godini prihodovala 13,5 milijardi dolara.
Proizvodi električne terence i pikapove koje je prva plasirala na američko tržište i već prikupila veliki broj narudžbina. Samo je Amazon od Riviana naručio 100.000 vozila do 2030. godine. Prema pisanju medija, upravo Amazon kontroliše petinu deonica Riviana pa je, kako se ocenjuje, reputacija koju na Volstritu uživa vlasnik Amazona Džef Bezos vrlo atraktivan mamac za investitore.

Velika prilika

© Sputnik / Viktor Vыtolьskiй / Uđi u bazu fotografijaRazvojni centar američke kompanije Rivian koja proizvodi električne automobile u Beogradu će zaposliti 200 inženjera i tehničara
Zaposleni u IT kompanijama najčešće rade na lizing - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Razvojni centar američke kompanije Rivian koja proizvodi električne automobile u Beogradu će zaposliti 200 inženjera i tehničara
Stanić, koji je pomoćnik direktora Sektora za strateške analize Privredne komore Srbije (PKS), smatra da je dolazak Riviana velika prilika za Srbiju, mada kaže da u sadašnjim geopolitičkim odnosima i okolnostima uvek treba biti oprezan kada se govorio o realizaciji posla. On za Sputnjik objašnjava i zašto taj projekat može da bude od izuzetnog značaja:

„Ono što je bitno istaći je da je auto industrija predstavljena kao grana koja ima prioritet u industrijskom razvoju Srbije u tekućoj dekadi. Ona je ne samo u okviru te nove industrijske politike, nego i strategije takozvane pametne specijalizacije dobila taj prioritet, pored prehrambene industrije, informacionih tehnologija i kreativne industrije“.

Dolazak američke kompanije je, smatra naš sagovornik, posebno značajan u situaciji kada je Fijatov, odnosno Stelantisov model 500L koji se pravi u Kragujevcu već istrošen i više nije naš vodeći izvozni proizvod, a pitanje je hoće li biti novog modela.

Povećati vrednost

Sada su, kako napominje, naši vodeći izvozni proizvodi oni koji nose manju dodatu vrednost, jer su manjeg stepena obrade. Najveći izvoznici su kineske kompanije Ziđin sa borskim bakrom i Hbis grupa u smederavskoj železari. Zbog toga je, smatra on, potrebno povećati dodatu vrednost u autoindustriji, odnosno praviti komponente koje su značajno veće tehnološke složenosti. U jednom momentu možda to bude i finalni proizvod, dodaje Stanić. On ukazuje na primer Slovačke koja je je upravo na autiondustriji uzdigla svoju privredu na visok nivo.
„U svakom slučaju, ono što je bitno istaći je da je po tom modelu rasta i razvoja Srbije automobilska industrija apsolutno grana kojoj treba posvetiti posebnu pažnju, ali ne u smislu proizvodnje jednostavnijih komponenata koje imaju nižu dodatu vrednost, nego generalno na ovaj način kao što sada imamo primer Riviana“, ističe naš sagovornik.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala