- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Poaro predoseća veliku katastrofu: „Ubistvo u Orijent ekspresu“ kod Lazarevca

© Tanjug / TARA RADOVANOVICPredstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“
Predstava  „Ubistvo u Orijent ekspresu“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Predstava po čuvenom romanu Aagate Kristi „Ubistvo u Orijent ekspresu“ premijerno će večeras biti izvedena u pozorištu „Boško Buha“ na večernjoj sceni „Teatra Vuk“. Dramatizaciju čuvenog romana Agate Kristi potpisuje Ken Ludvig, reditelj je Darijan Mihajlović a u ulozi Herkula Poaroa nastupa Andrija Milošević.
Ubistvo u Orijent ekspresu“ igra se u petnaestak pozorišta u svetu, a interesantan je podatak da će se predstava u Beogradu odigrati pre nego u Londonu.

„Ubistvo u Orijent ekspresu“ kod Lazarevca

Reditelj Darijan Mihajlović kaže za Sputnjik da je njegova supruga Lena Bogdanović koja obožava Agatu Kristi otkrila da postoji komad „Ubistvo u Orijent ekspresu“ i predložila mu da ga uradi. Idućeg jutra počeo je da istražuje kako da dobije prava i poslao je zahtev Fondaciji Agate Kristi preko jedne advokatske kancelarije u Češkoj.
Posle šest sati je dobio odgovor da bi oni voleli da uradi predstavu. Odmah je ponudio pozorištu „Boško Buha“ da režira „Ubistvo u Orijent ekspresu“.
„Andrija Milošević i ja planirali smo da radimo zajedno, a kad sam shvatio da bi on bio savršen Poaro, pozvao sam ga i on mi je rekao: 'Ostao sam bez reči'“.
Pisac predstave Ken Ludvig je, prema Mihajloviću, izuzetno vešt pisac brodvejskih komedija a pročitavši njegovu dramatizaciju „Ubistva u Orijent ekspresu“, bio je iznenađen što je premestio celu radnju u okolinu Beograda.
„U romanu se voz zaustavi iza Beograda i zavejan između Vinkovaca i Slavonskog Broda i bilo mi je još draže jer se cela radnja u vozu dešava negde kod Lazarevca. Pisao sam mu da mi je drago što je radnju premestio u Srbiju i to daje jedan poseban šmek ovoj drami“.

„Ubistvo“ kao komedija

Predstava ima elemente komedije jer je sam pisac Ken Ludvig znao da ne može osvojiti ceo prostor pozorišta samo jednim sredstvom, krimi misterijom i trilerskim osećajem.
© Foto : Sputnjiku ustupilo pozorište Boško BuhaPredstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“
Predstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“ - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Predstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“
„On je onda, po meni genijalno, napravio jedan spoj da imate jednu žovijalnost na početku i kod Poaroa i svih likova. Neki su izuzetno komični a za dva lika traži da budu baš vrsni komičari i to vas negde prevari jer u prvih 45 – 50 minuta mislite da gledate duhovitu verziju svega toga ili parodiju, a on je napisao jedan komad o Šerloku Holmsu kao farsu. Posle kreće ozbiljna drama i to vas prevari. To je jedno od sredstava kojima se mi u pozorištu igramo emocijama publike“.

Agata bi bila prezadovoljna Andrijom Miloševićem

Uloga Herkula Poaroa u drami ima 70 odsto teksta i veoma je zahtevna, tako da je Mihajlović rekao Andriji Miloševiću da odavno nije video da neki glumac savlada tako tešku ulogu.
„On mora da igra sve od komedije do tako teške drame i taj dijapazon je neverovatan. Mislim da je Andrija Milošević glumac koji može to da uradi sa velikom lakoćom jer samo njegov talenat može da pobedi tu promenu koju Poaro mora da napravi od jednog, na početku duhovitog i šarmantnog lika do ozbiljnog istražitelja“.
© Foto : Sputnjiku ustupilo pozorište Boško BuhaAndrija Milošević kao Herkul Poaro.
Andrija Milošević kao Herkul Poaro. - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Andrija Milošević kao Herkul Poaro.
Na pitanje na koga ga od velikih glumaca koji su glumili Poaroa najviše podseća Andrija Milošević, odgovara možda na Pitera Justinova, jer je i on bio krupan, a u filmu „Ubistvo na Nilu“ bio je veći od svih ostalih. Sama Agata Kristi bila je najzadovoljnija Albertom Finijem koji je tumačio Poaroa u „Ubistvu u Orijent ekspresu“ iz 1974. sa Šonom Konerijem i Žaklin Bize a jedino je bila nezadovoljna njegovim brkovima.
„Mislim da bi bila prezadovoljna Andrijom Miloševićem jer on je sve od oba sveta. Po meni, Poaro ima ekscentričnost, jednu neverovatnu ekstravagancu koja odudara čak i od tog engleskog sveta a samim tim ta ekscentričnost je zanimljiva da u pozorištu bude duhovita. Dođite da vidite šta je to novo kod Poaroa, ima jedan momenat koji uopšte nije tipičan za Agatu Kristi a ubačen je samo u ovu dramu i daje jedan veliki melodramatski zaplet, a po meni je – fenomenalan“.

Poaro predoseća veliku katastrofu

Predstava „Ubistvo u Orijent ekspresu“ sprema se za izvođenje i u Londonu, a publika u Beogradu će je videti pre nego na „domaćem terenu“ jer je Mihajlović, kako kaže „bio brz“. Dodaje da je Fondacija Agate Kristi vrlo teško dala prava za ovu adaptaciju i da je „Ubistvo u Orijent ekspresu“ jedini njen roman za koji su data prava za pozorišnu adaptaciju.
„Ona je pisala drame i onda oni kažu: Ako je htela nešto da bude drama, napisala bi sama to kao dramu, a ne kao roman. Vrlo teško su dali prava za pozorište i jako dugo su birali ko će da uradi dramatizaciju i našli su jednog jako dobrog brodvejskog pisca Kena Ludviga da je uradi“.
Mišolovka“, drama Agate Kristi je najduže igrana predstava u istoriji pozorišta. Igrala se 25.000 puta u Londonu, od 1970. godine bez prekida, podseća naš sagovornik i dodaje da su jedino su i Šekspirova dela prodavanija od dela Agate Kristi.
„Ona je pisac sa 80 romana i zaista mi je drago što radim baš ovaj, jer nju kad su pitali koji bi vam je Poarov najdraži, rekla je – 'Ubistvo u Orijent ekspresu'. Ima jedna stvar koja je ovde zanimljiva i u jednom dubljem smislu jer se po romanu, komad dešava 1935. a ovde ga je Ken Ludvig pomerio na 1936. kad se već nazire Drugi svetski rat a kod Poaroa se vidi zašto on mora da istraje u svojoj pravdi jer predoseća veliku katastrofu. On kaže: Uskoro će se desiti ogromna katastrofa, svet će se potpuno raspasti i upašće u mrak i zato moramo više nego ikad pre da poštujemo pravdu i budemo pravedni i zbog toga insistira na svojim načelima“, zaključio je Mihajlović.
Dejvid Saše kao Herkul Poaro - Sputnik Srbija, 1920, 15.08.2021
Herkul Poaro – drugi vek arogantnog ekscentrika koji je nadmašio i Šerloka Holmsa
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala