Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Ministar Selaković objasnio suštinu plana konsultacija sa Rusijom koji je potpisao u Njujorku

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICNikola Selaković
Nikola Selaković - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Plan konsultacija sa MSP Rusije potpisuje se od 1996. godine, reč je o tehničkoj stvari i nema kao temu konsultacije bezbednosne politike, izjavio je ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković.
"Reč je o konsultacijama o bilateralnim odnosima i multilateralnim konsultacijama. Konsultujemo se sa svima, čak i sa onima sa kojima su naši stavovi potpuno suprotni", izjavio je Selaković komentarišući sporazum koji su Srbija i Rusija potpisali na marginama zasedanja UN u Njujorku.
Selaković je izjavio je da je zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na zasedanju Generalne skupštine UN u Njujorku obavio na stotine razgovora sa stranim državnicima i diplomatama, i da su glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.
On je rekao da je rekao da je ovo za Srbiju najintenzivnija godina što se tiče diplomatskih aktivnosti u poslednjih nekoliko godina, te da je samo on u Njujorku imao 95 susreta sa ministrima spoljnih poslova i raznim drugim diplomatama, i da je potpisao 13 sporazuma o saradnji i protokola.
Selaković je kao sastanke od posebne važnosti istakao one koje je predsednik Vučić imao sa Džejkobom Salivenom, savetnikom za nacionalnu bezbednost predsednika SAD i drugim američkim zvaničnicima.
Istakao je da su glavne teme tih susreta bili bilateralni odnosi, energetika, energetska diversifikacija i da se razgovaralo o gradnji solarnih parkova, vetrogeneratora, izgradnji Đerdapa 3 kroji mogu da grade samo SAD, interkonektora sa Bugarskom i Severno Makedonijom.
On je naveo i da su sa Brazilom, Kolumbijom i Senegalom potpisana po dva sporazuma, a kako je istakao, glavne teme svih susreta bile su odbrana državnih i nacionalnih interesa Srbije.
Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa referendumima koji se trenutno održavaju u DNR, LNR, Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti Selaković je rekao da Srbija ne može da prihvati rezultate referenduma u ukrajinskim regionima jer bi to, kako je ocenio, bilo potpuno suprotno našim državnim i nacionalnim interesima.
"Sa jedne strane, Srbija je principijelno posvećena principima i pravilima međunarodnog javnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija, a sa druge strane to bi bilo potpuno suprotno našoj politici očuvanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta i posvećenosti principu nepovredivosti granica", rekao je Selaković.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala