- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kad se ministru zavrti u glavi: Za koga ginu ukrajinski vojnici

© AP Photo / Geert Vanden WijngaertMinistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova Dmitrija Kulebe da NATO želi da se pripoji Ukrajini je, kako ocenjuje za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, čista glupost. Ova zemlja, prema rečima stručnjaka, Alijansi služi isključivo kao sredstvo za uništenje i iscrpljenje Rusije.
Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je 23. septembra na pitanje novinara o ulasku Kijeva u NATO, izjavio da smatra da trenutno želju o prisajedinjenju Ukrajini ima, ni manje ni više, nego Alijansa.

Kulebi se „zavrtelo u glavi“

Kako kaže za Sputnjik ruski politikolog Jurij Svetov, izjava ukrajinskog ministra spoljnih poslova je čista glupost. Prema njegovim rečima, Kuleba ne zna šta govori. Njemu se od „velike slave i popularnosti“, koju je ukrajinska država dobila zbog specijalne vojne operacije, „zavrtelo u glavi“.
„Ova zemlja sebe smatra centrom sveta. Svi su u obavezi da je finansiraju, podržavaju..Zbog te navodne popularnosti, ukrajinski ministar spoljnih poslova smatra da sada njegova država nema nikakvu potrebu za ulaskom u Alijansu, već da NATO ima želju da se pripoji ovoj državi“, objašnjava naš sagovornik.
Ovom izjavom, prema rečima Svetova, ukrajinski ministar je potvrdio ono o čemu se davnih dana govorilo u Rusiji.
„Kuleba je ovom izjavom priznao da se tokom specijalne operacije na teritoriji Ukrajine, ruske oružane snage ne bore sa ukrajinskim trupama, već NATO. Amerikancima, ukrajinska vojska isključivo služi kao pokriće. Mnogi vojnici nisu ni svesni da ginu tokom borbenih dejstava da bi ostvarili glavni cilj Alijanse, koji predstavlja, iscrpljivanje i uništenje ruske države“, konstatuje sagovornik.

Ukrajina nije potrebna Alijansi

Prema rečima Svetova, Ukrajina uopšte nije potrebna Alijansi.
„Niti će Kijev ući u NATO, niti je Alijansi potrebna Ukrajina. Ova zemlja je za NATO samo sredstvo pomoću kog želi da iscrpi Rusiju. Ništa drugo. Zašto bi Ukrajina trebala Alijansi!? Polovina ukrajinskih vojnika je poginulo za šest meseci. Odnosno, 70 hiljada je poginulo, dok je 40 hiljada ranjeno. Amerikanci su usmereni na to da što više Ukrajinaca pogine, ali, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ne razume da NATO nije dobronameran prema njegovoj državi i narodu“, objašnjava naš sagovornik, dodajući da je Zelenski obična marioneta Sjedinjenih Država.
Stručnjak podseća da su prijateljski odnosi između ukrajinskog i ruskog naroda, od davnina bili trn u oku Amerikancima.

„Zbignjev Bžežinski, bivši savetnik predsednika SAD Lindona Džonsona i najpoznatiji američki geostrateg, davno je govorio kako treba učiniti sve da se Rusija i Ukrajina zavade“, naglašava Svetov.

Podsetimo, predstavnici zvaničnog Vašingtona su više puta izjavljivali da se trenutno ne razmatra mogućnost ulaska Ukrajine u NATO. Istovremeno, Sjedinjene Američke Države su naglasile da Alijansa nikada neće odustati od politike „otvorenih vrata“ i nisu isključile mogućnost da bi Kijev u budućnosti mogao da pokuša da se pridruži toj organizaciji.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala