- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Bivši Reganov savetnik objasnio zašto SAD ne smeju da pomažu Zelenskom u ideji da napadne Krim

© Sputnik / Maks Vetrov / Uđi u bazu fotografijaRuske zastave u Simferopolju
Ruske zastave u Simferopolju - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države ne smeju da pristaju, niti na bilo koji način da doprinose realizaciji ideje predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da oduzme Krim Rusiji, jer to ne žele žitelji poluostrva, smatra Dug Bendou, bivši specijalni pomoćnik nekadašnjeg američkog predsednika Ronalda Regana.
„Žiteljima Krima se ne treba obraćati kao da su ratni trofej koji prelazi iz ruke u ruku. Zapadne zemlje kritikuju vlade koje se žestoko suprotstavljaju otcepljenju – setite se agresivnog rata NATO-a protiv Srbije zbog Kosova - i ne smeju da odobre ukrajinsku vojnu kampanju za povratak Krima“, naveo je Bendou u kolumni za list „Amerikan konzervativ“.
On je naglasio da bez narodne podrške Kijev ne može da opravda uništavanje Krima i podsetio da je apsolutna većina žitelja poluostrva zaista podržala izlazak regiona iz sastava Ukrajine i njegov ulazak u sastav Rusije.
„Zapad nema nikakve dokaze da bi stanovništvo Krima želelo da promeni svoj sadašnji položaj“, ocenio je Bendou i dodao da namere Zelenskog vode ka ozbiljnoj eskalaciji situacije.
Pokušaji invazije na poluostrvo doveli bi region do totalnog sukoba, ocenio je Bendou i dodao da bi to stvorilo rizik da se u vojna dejstva uključe i zapadne zemlje.
Prema njegovim rečima, SAD i njihovi saveznici su mnogo puta ukazivali na to da Kijev treba da utvrđuje željene rezultate sukoba u Ukrajini, ali niko na Zapadu nije dužan da neposredno podržava ideje koje izgovara Zelenski.
„Vašington želi nezavisnost Ukrajine, a ne da povlađuje željama vlade Zelenskog. On može da traži šta god hoće. Ko zna, možda će sledeći put zatražiti materijalno-tehničke resurse neophodne za osvajanje Moskve i raspad Ruske Federacije, ali SAD nisu u obavezi da podržavaju takav plan“, naveo je Bendou.
On je dodao da je Zapad dužan da teži rešavanju situacije u Ukrajini, ali da u ta dejstva ne sme da bude uključena kampanja za povratak Krima.
Karta Rusije sa Krimom - Sputnik Srbija, 1920, 19.09.2022
RUSIJA
Peskov: Krim je deo Rusije, odgovorićemo na svaki napad na poluostrvo
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala