- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Beloruski ministar: Za sukob u Ukrajini kriv Zapad

© AP Photo / Jason DeCrowBeloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej
Beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Kolektivni Zapad snosi krivicu za sukob u Ukrajini, izjavio je beloruski ministar spoljnih poslova Vladimir Makej, govoreći na 77. sednici Generalne skupštine UN.
„Učešće NATO-a u nelegitimnim ratovima protiv Jugoslavije, Iraka, Libije, Sirije, kao i pokušaji Alijanse da uđe u istorijski istočnoslovenske i susedne zemlje, predodredili su sudbinu prvog ‘Versaja’za ‘Versaj 2.0’. Zbog toga krivicu za kontinuirano krvoproliće u Ukrajini u potpunosti mora da nosi kolektivni Zapad“, naglasio je Makej.
Zapad je ovaj sukob učinio neizbežnim ne samo svojom politikom širenja NATO-a, već i odbijanjem da razmotri predloge svojih protivnika, uveren je šef beloruske diplomatije.
Ministar je primetio da Belorusija mnogo i svuda govori o sukobu u Ukrajini.
„Ne možemo da se ponašamo drugačije. Sukob se dešava pred našim vratima i veoma smo tužni kada vidimo kako je bratski ukrajinski narod postao žrtva geopolitičkih igara kolektivnog Zapada“, objasnio je on.
Istovremeno je naglasio da Zapadu Ukrajina nije potrebna ni kao članica NATO-a ni kao članica Evropske unije – novi „pokrovitelji” su je jednostavno iskoristili u velikoj igri protiv Rusije.
„Ukrajina danas plaća krvlju, jer su njeni političari dozvolili da budu obmanuti i zaboravili su na istorijsko bratstvo tri istočnoslovenska naroda: Belorusa, Rusa i Ukrajinaca“, rekao je Makej.
Ministar je podsetio da Minsk od 2014. godine čini i nastavlja da ulaže sve moguće napore da uspostavi mir u Ukrajini.
„Uvereni smo da se pitanja i prekida vatre i sveobuhvatnog strateškog mirnog rešavanja situacije oko Ukrajine u širokom kontekstu regionalne i globalne bezbednosti mogu postići samo za pregovaračkim stolom. Nema alternative pregovorima. U suprotnom ćemo svi dobiti novi treći ‘Versaj’“, ocenio je ministar.
On je istovremeno naveo da „kao sused i pogođena strana Belorusija treba da bude sastavni deo i pregovaračkog procesa i konačnih bezbednosnih garancija“.

Specijalna vojna operacija u Ukrajini

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
RUSIJA
Lavrov u UN: Danas se odlučuje kakav će biti svetski poredak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala