- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerika bi da preseče sve veze između Berlina i Pekinga – posledice bi bile strašne po Nemačku

© AP Photo / Michael SohnNemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok
Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok - Sputnik Srbija, 1920, 25.09.2022
Pratite nas
Pritisak Zelenih u Nemačkoj da tamošnja privreda smanji zavisnost od Kine, koja je njihov najvažniji partner, ne bi mogao da da rezultat u skorijoj budućnosti. Za to nisu privrednici, ali tu ideju ne podupiru čak ni Liberali, ni Socijaldemokratska partija iz koje dolazi kancelar Olaf Šolc.
Takav zaokret sada nije realan, pogotovo ne u situaciji gde nemačka privreda već ima velike troškove zbog zaokreta po pitanju snabdevanja energentima iz Rusije, ocenio je za Sputnjik Nenad Radičević, dopisnik RTS iz Nemačke.

Posle Rusije zaokret i od Kine

Pošto je Nemačka “uspešno” rešila problem zavisnosti od Rusije pre svega odustajanjem od ruskih gasa, nafte i uglja, ministar privrede Robert Habek i šefica diplomatije Analena Berbok bi da sličan model primene i prema Kini. Zeleni, iz čijih su oni redova, po tom pitanju pritiskaju privrednike, ali i ostale u vladi.
Nemačkoj vladi, a i meni lično, važno je da u strategiji prema Kini primenimo ono što smo naučili iz naše zavisnosti prema Rusiji, poručila je ministarka Berbok koja je najavila novu strategiju prema Kini, koja će biti deo Nacionalne bezbednosne strategije koja je u izradi.

Privreda protiv

Predstavnike nemačke privrede je upozorila: „Ne možemo sebi i drugi put da dozvolimo da se nadamo da neće baš sve biti tako loše s tim autokratskim režimima“.
,,Dojče vele“, međutim, navodi da se nemački privrednici tome protive, jer je već godinama Kina najveći nemački trgovinski partner i zemlja u kojoj posluje oko 5.500 nemačkih kompanija.
Radičević napominje da u ovome Zeleni zauzimaju proamerički stav u trgovinskom ratu između Amerike i Kine i podele sveta na američki i kineski ekonomski poredak. Dodaje, međutim, da suštinski tu ne postoji jedinstvo unutar nemačke vlade.

Američki pritisak

Evropa je deo tog zapadnog poretka i postoji ogroman pritisak u Nemačkoj da ne samo što se odriče ruskih energenata, nego i da prekine oslanjanje na snabdevanje iz Kine, ali i oslanjanje svoje ekonomije na potražnju u Kini, odnosno da u tom smislu postane nezavisnija. To je ogroman izazov i ukoliko to i počne, a nije izvesno da će do toga doći tako lako i brzo, to podrazumeva prestrukturiranje nemačke privrede, ističe naš sagovornik.
Nemački ministar Habek je još krajem maja odbio da dâ garancije koncernu Folksvagen za investicije u Kini, što je, kako navodi Dojče vele, bio šok. Više decenija se na razne načine olakšavalo poslovanje nemačkih preduzeća u Kinu – preko garancija za ulaganja ili preko garancija za izvoz robe.
© Sputnik / Sergej Kuznjecov / Uđi u bazu fotografijaPreduzeće Volkswagen-a u Drezdenu
Preduzeće Volkswagen-a u Drezdenu - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Preduzeće Volkswagen-a u Drezdenu
Nemačke firme bi uskoro mogle da nastave da investiraju u Kinu, da trguju sa Kinom, ali sve to samo uz sopstveni rizik, a ne više uz pomoć državnih garancija i raznih obezbeđenja.

Rekordne investicije u Kinu

Uprkos tome, nemačke firme su prema rezultatima studije urađene u Institutu nemačke privrede, u prvoj polovini ove godine u Kinu investirale rekordnih oko deset milijardi evra. Ulaganja su koncentrisana u nekoliko privrednih grana, a pre svega u automobilsku i hemijsku industriju. Samo na četiri nemačka industrijska giganta, Folksvagen, BMW, Mercedes i BASF, otpada trećina direktnih evropskih investicija u Kini, navode autori studije.
Od izvoza u Kinu zavisi oko tri odsto nemačkih radnih mesta, odnosno milion zaposlenih.

Poljuljana četiri stuba nemačkog uspeha

Radičević napominje da je ekonomija Nemačke i njen uspeh proteklih decenija bio zasnovan na četiri stuba – jedan je što država nije morala mnogo da troši na odbranu jer je bila pod zaštitom američkog bezbednosnog štita, drugo – manje je trošila na energente jer je po relativno povoljnim cenama kupovala ruski gas i ugalj. Treći stub je što je svoju potražnju, ali i proizvodnju oslonila na Kinu, a četvrti da je sopstvenu proizvodnju na svom tlu zasnovala na uvoznoj, odnosno, jeftinijoj radnoj snazi.

Sada se od rata u Ukrajini te četiri nogare stabilnosti i nemačkog uspeha itekako ljuljaju. Pitanje Kine je jedno od njih i tu postoji, naravno, jasan američki pritisak da se Nemačka ekonomija odvoji od saradnje sa Kinom, ali to neće ići tako lako budući da se već sada vide potencijalne poteškoće u svakodnevnom životu, napominje on.

Posledice u svakodnevnom životu

Naš sagovornik je to ilustrovao time što trenutno u Nemačkoj postoji nestašica nekoliko stotina lekova između ostalog zbog toga što sirovine za njih dolaze iz Kine sa kašnjenjem što zbog prekinutih lanaca dopremanja, što zbog poskupljenja transporta.
Na pitanje, šta bi najviše trpelo u slučaju da se krene u takav scenario koji priziva šefica Zelenih i nemačke diplomatije, Radičević kaže da bi to najpre bila automobilska industrija koja ima pogone u Kini. Ona se, kako napominje, odupirala dosadašnjim pritiscima zbog proizvodnje koju ima u regionima za koje se Kina optužuje da krši ljudska prava tamošnjih manjina.
Na udari bi se, smatra on, našla i farmaceutska i hemijska industrija, poput nemačkog hemijskog giganta, BASF-a, zbog toga što delom ima proizvodnju u Kini, ali i što deo svoje proizvodnje zasniva na brojnim polusirovinama i sirovinama koje uvozi iz Kine. Značajan je uvoz tih retkih metala koji se koriste u proizvodnji najrazličitijih proizvoda.
Neko naglo rezanje bi moglo da izazove nestašice i poremećaje proizvodnje u tim industrijama. I bio bi potreban malo veći napor da se nađe neko ko bi mogao da bude potencijalni ivoznik umesto Kine. Pogotovo retkih metala, jer je i Rusija u kojoj se nalaze ti mnogi retki metali, pod sankcijama, odnosno zemlja iz koje je nepoželjno uvoziti, kaže Radičević.

Nema jedinstva u nemačkoj vladi

Na pitanje, na šta to ukazuje podatak o rekordnim investicijama nemačkih firmi u Kinu u prvoj polovini godine, uprkos slučajevima uskraćivanja državnih garancija, Radičević ističe da su firme koje su ostale bez njih verovatno dobile garancije na privatnom bankarskom tržištu. Teško da neko ulozi bez garancija u tako velike poslove, kaže on, ali i ukazuje na bitan podatak:

Očigledno je da unutar same nemačke države ne postoji tako jedinstven stav da nemačke firme treba da se povuku sa kineskog tržišta. Konkretno, kancelar i Socijal-demokratska partija nisu tako rezolutni kao Zeleni, ali ni Liberali iz čijih je redova ministar finansija. Ministar ekonomije Habek je iz redova Zelenih, kao i šefica diplomatije, Berbok, koji guraju tu priču i ne može se reći da je Nemačka potpuno okrenula leđa Kini.

© AFP 2023 / JOHN MACDOUGALLKopredsednici Zelenih Analena Berbok i Robert Habek
Kopredsednici Zelenih Analena Berbok i Robert Habek  - Sputnik Srbija, 1920, 23.09.2022
Kopredsednici Zelenih Analena Berbok i Robert Habek
To, smatra on, sigurno neće ići tako brzo, pogotovo ukoliko ne bude bilo nekih okidača poput, kako napominje, napada Pekinga na Tajvan. Ukoliko do toga ne dođe, a sva je prilika da zasad to nije izvesno, taj zaokret Nemačke neće biti tako brz, uveren je Radičević. Naročito u situaciji gde nemačka privreda već ima velike troškove zbog zaokreta po pitanju snabdevanja energentima iz Rusije.

Ništa od zaokreta u skorijoj budućnosti

Konkrento BASF kao hemijski gigant se priprema za krizu jer je sirovina koju najviše koriste za proizvodnju gas i njima je sada prioritet da iz predstojeće zime izađu sa što manje gubitaka. Zato sagovornik Sputnjika ne veruje da bi to prekidanje veza sa Kinom moglo da usledi u skorijoj budućnosti.
Pogotovo što je, kako piše Dojče vele, za mnoge nemačke menadžere promena kursa koju je najavio „zeleni“ ministar privrede Habek – previše.
Po oceni generalnog direktora Odbora za Aziju i Pacifik nemačke privrede, Fridolina Štraka, državni podsticaji i garancije u poslovanju s Kinom moraju načelno da opstanu“, kao što bi i kineske investicije u Nemačkoj i Evropi trebalo da budu dobrodošle.
Amerika se sa tim, sigurno, ne bi složila, a kako će reagovati biće jasno iz odgovora Zelenih.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala