- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Uragan Fiona pogodio Kanadu

© AP Photo / NOAAUragan
Uragan  - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Snažna oluja Fiona sručila se na istočni deo Kanade, a vetrovi su imali uragansku snagu, javlja Rojters.
Američki Nacionalni centar za uragane (NHC) saopštio je da je centar oluje Fiona, koja se sada klasifikuje kao posttropski ciklon, prešao preko Nove Škotske, noseći sa sobom olujne vetrove i obilne kiše.
Dodaje se da je oluja delimično oslabila dok je išla ka severu. U 11 časova po lokalnom vremenu oluja je bila na oko 255 kilometara severoistočno od Halifaksa, a vetrovi su dostizali brzine i do 150 kilometara na čas, preneo je NHC. Iako se očekuje postepeno slabljenje oluje narednih dana, izvesno je da će Fiona i dalje imati snagu uragana do večeras, dodao je NHC.
Kanadski premijer Džastin Trudo odložio je današnji put za Japan, gde bi trebalo da prisustvuje sahrani ubijenog bivšeg premijera Šinza Abea, pošto treba da dobije izveštaje i podršku vladinih agencija za vanredne situacije, saopštila je portparolka premijera Seseli Roj.
U pokrajinama Nova Škotska i Ostrvo princa Edvard, gde živi više od 150.000 ljudi, kao i delovima Njufaundlenda, proglašeno je upozorenje na uragan.
Kanadska meteorološka služba ranije je najavila Fionu kao „istorijski i ekstreman događaj“.
„Ovo će definitivno biti jedan od najmoćnijih tropskih ciklona koji će pogoditi naš deo zemlje“, rekao je tada Ijan Habard, meteorolog iz Kanadskog centra za uragane u Dartmutu.
„Kako će biti ocenjen u istorijskim udžbenicima odredićemo nakon događaja, ali sigurni smo da će to biti istorijski i ekstreman događaj za istok Kanade“, naveo je meteorolog Bob Robišo koji je Fionu ocenio "velikim" uraganom.
Pošto je nakratko ponovno svrstao Fionu u 4. kategoriju na lestvici koja ima pet stepeni, Nacionalni centar za uragane u Sjedinjenim Državama, u svom poslednjem izveštaju vratio je uragan u treću kategoriju, s udarima vetra jačim od 200 kilometara na čas.

„Iako će postepeno slabiti, Fiona će biti snažan ciklon tokom svog prolaska kroz Kanadu“, navodi Nacionalni centar.

Vlasti istočne Kanade izdale su upozorenje zbog mogućeg nestanka struje, pozivajući sve stanovnike da ostanu kod kuće i sa zalihama hrane dovoljnim za najmanje 72 sata.
Premijer Kanade Džastin Trudo pozvao je sve na oprez.

„Oluja će stići na kopno na atlantskoj obali Kanade i snažno udariti na čitavu regiju, pa i na neke delove na istoku Kvebeka“, upozorio je Trudo.

Fiona je odnela četiri života u Portoriku, jedna osoba izgubila je život u Gvadalupi i dve u Dominikanskoj Republici.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala