- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Turska spremna da kupi ruski Su-35, ako SAD odbiju da prodaju F-16

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaSusret iznad Tihog okeana: Ruski lovac sprečio američki avion da se približi granici
Susret iznad Tihog okeana: Ruski lovac sprečio američki avion da se približi granici - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Turska bi mogla da razmotri kupovinu ruskih lovaca Su-35 ukoliko propadne dogovor o kupovini američkih aviona F-16, saopštio je šef uprave turske odbrambene industrije Ismail Demir.

„Turska ima alternativu. Ako se dogovor o prodaji F-16 Turskoj ne realizuje, na stolu će se naći različite alternative, uključujući Su-35“, rekao je Demir, odgovarajući na pitanje voditelja „Si-En-En Turk“ o alternativama Turske ukoliko propadne pogodba o F-16.

Međutim, on se nada da će dogovor o prodaji američkih lovaca biti realizovan.
SAD su ranije poslale Turskoj zvanično obaveštenje da isključuju Ankaru iz programa isporuke najnovijih lovaca F-35 zbog toga što je Turska kupila ruske sisteme PVO S-400. Vašington je poništio zajednički memorandum o F-35 sa Turskom. Predsednik Redžep Tajip Erdogan kasnije je izjavio da SAD predlažu Ankari kupovinu drugih lovaca, ali ne pete, nego četvrte generacije – F-16. Pitanje treba da bude dogovoreno u američkom Kongresu – za to lobira Stejt department koji ubeđuje kongresmene da je dogovor „u interesu Vašingtona“.
Turski lovac F-16 - Sputnik Srbija, 1920, 29.06.2022
SVET
Pentagon podržava planove za isporuku borbenih aviona F-16 Turskoj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala