- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Revolucionarni svemirski katapault: Lansira satelite u orbitu u sekundama

CC0 / Pixabay / Zvezde
Zvezde - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Za inovativni lansirni sistem osmišljen da katapultira teret u svemir brzinama od 8.000 kilometara na čas određen je još 71 milion dolara. Sistem „SpinLaunch“, koji je Nasa već podržala, do sada je već prikupio više od 150 miliona dolara u svrhu komercijalizacije te tehnologije.
To bi trebalo da bude prvi kinetički sistem za lansiranje tereta u svemir sposoban da pošalje satelite u orbitu na jeftiniji i čistiji način od konvencionalnih raketa, prenosi RTS.
Hipersonični lansirni metod takođe znači da će sateliti dostizati Zemljinu orbitu u sekundama. Kada dođu do stratosfere, imaće manji pogonski sistem na sebi koji će ih usmeriti i dovesti do njihove konačne pozicije u orbiti.
SpinLaunch je već izgradio suborbitalni akcelerator koji je 33 metra visok i sastoji se od čelične vakumske konstrukcije teške hiljadu tona.
Suborbitalni akcelerator uspešno je testiran prošle godine, a dugoročno se planira da postane lansirni satelitski sistem.
Sistem ne zahteva nikakav fundamentalni napredak u razvoju novih materijala i može da se izgradi sa postojećom tehnologijom, naveo je direktor kompanije Džonatan Jani.
„Cilj sistema je da obezbedi jeftin i održiv pristup svemiru“, ističe Jani.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala