- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin potpisao paket zakona o vojnoj službi

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je paket izmena i dopuna Krivičnog zakonika koji se odnosi na vojnu službu.
Uvodi se krivična odgovornost za pljačku – krivično delo počinjeno u periodu ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba ili borbenih dejstava. Za to krivično delo predviđena je kazna zatvora od šest do 15 godina.
Za dobrovoljnu predaju preti od tri do 10 godina zatvora. Međutim, ako je vojnik, koji je prvi put počinio takav prestup, preduzeo mere za oslobađanje, ako se vratio na mesto službe i u zarobljeništvu nije počinio druge prestupe, može biti oslobođen odgovornosti.
Za dezerterstvo ili neodazivanje na služenje vojnog roka preti zatvorska kazna do deset godina. Vojnici koji su u rezervnom sastavu ili oni koji su pozvani na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.
Predviđena je i kazna zatvora do 10 godina za odbijanje učestvovanja u vojnim ili borbenim dejstvima tokom ratnog stanja ili u uslovima oružanog sukoba.
Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, pružanje otpora načelniku vojne službe, samovoljno napuštanje mesta službe, izbegavanje službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine, ako su počinjeni „u vreme ratnog stanja, u ratno vreme ili u uslovima oružanog sukoba ili za vreme trajanja borbenih dejstava“.
Za gubitak vojne imovine iz nepažnje predviđena je kazna zatvora do sedam godina. Reč je o kršenju pravila čuvanja oružja, municije ili predmeta vojne opreme „poverenih za službenu upotrebu“, ako je došlo do njihovog gubitka iz nepažnje. Predviđena je i kazna zatvora do pet godina za uništavanje ili oštećenje oružja, municije ili vojne tehnike nepažnjom.
Takođe je potpisan zakon koji predviđa pojednostavljenu proceduru za dobijanje ruskog državljanstva za strance koji su sklopili ugovor o služenju vojnog roka.
Neke izmene se odnose na ispunjavanje ugovora u vezi državne narudžbine - za ponovljeno kršenje uslova ugovora preti od četiri do osam godina zatvora, a ako zadatak nije izvršen ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina zatvora.
Kao otežavajuća okolnost za krivična dela protiv vojne službe smatraće se ne samo ako su počinjena za vreme oružanog sukoba ili vojnih dejstava, nego i za vreme mobilizacije ili ratnog stanja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala