- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Zašto Holivud više ne može da snimi film kao što je „Kazablanka“ | Orbita kulture

CC0 / Arthur Halucha from Pixabay / Hemfri Bogart i Ingrid Bergman, ilustracija za film Kazablanka
Hemfri Bogart i Ingrid Bergman, ilustracija za film Kazablanka - Sputnik Srbija, 1920, 24.09.2022
Pratite nas
Sagovornici „Orbite kulture“ objašnjavaju zašto današnji Holivud ne može da snimi film poput „Kazablanke“, remek dela nastalog pre 80 godina
Kako se Andrija Milošević snašao u ulozi čuvenog Herkula Poaroa, da li ćemo na sceni gledati žanrovski neobičnu predstavu „Ubistvo u Orijent ekspresu“, rađenu po čuvenom romanu Agate Kristi a koja će premijerno biti izvedena 25. Septembra u pozorištu „Boško Buha“ na večernjoj sceni „Teatra Vuk“ pitamo reditelja predstave Darijana Mihajlovića .
Zašto je „Kazablanka“ i posle osam decenija jedan od najomiljenijih bioskopskih hitova koji ne silazi sa vrhova lista najboljih filmova svih vremena i zašto Holivud već decenijama nije u stanju da snimi približno dobar film kao remek-delo u kom su zablistali Hemfri Bogart i Ingrid Bergman – za „Orbitu kulture“ otkriva teoretičar filma i filmski kritičar Božidar Zečević.
Zbog čega smatra da je izvinjenje američke Akademije filmskih umetnosti nedavno upućeno Indijanki koja je pre pola veka primila Oskara umesto Marlona Branda – mešavina šminkerskog besmisla, gluposti i nepoznavanja istorije, zašto smatra da je reč o travestiji koja se dešava u američkoj kulturi i državi već nekoliko decenija – za Sputnjik objašnjava filmski reditelj Milutin Petrović.
Šta nam je posle 30 godina istraživanja na izložbi otvorenoj u Galeriji nauke i tehnike SANU ponudio Stanko Kostić, umetnički fotograf svojom postavkom „Narodni neimari Srbije – rukom po meri“, o kakvom spomeniku ruci je reč i zašto veruje da čuvajući kuću i jezik – mi čuvamo sebe, sa Orbitu govori autor izložbe Stanko Kostić.
Kakve su teškoće pratile pripremu projektne dokumentacije neophodne za otpočinjanje rekonstrukcije Starog sajmišta, mesta velikog stradanja koje će kao obnovljeno zdanje postati memorijalni centar i javni izložbeni prostor, koliko je rizično obnavljati zgrade koje su ostale izvan radara nadležnih punih 70 godina, kako će izgledati ovaj prostor čija prva faza obnove treba da bude završena krajem godine – pitamo Aleksandru Šević, arhitektu konzervatora, predvodnika tima Zavoda za zaštitu spomenika kulture koji radi na ovom projektu
Naš gost je i ovogodišnji dobitnik nagrade „Kočićevo pero“ za roman „Etape noći“ koja mu je pripala „ za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči“ – pisac, direktor Bitef teatra i Bitef festivala Miloš Latinović.
Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Orbita kulture, 24.09.2022.
 - Sputnik Srbija
▶️ Autorske emisije, ekskluzivne intervjue i analize gorućih pitanja u produkciji Sputnjika pratite u rubrici „Podkast“
28 April, 19:00
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala